ANÀLISI
Política 25/01/2019

El Partit Popular encara les eleccions de maig en baixa forma

L’abandonament de José Ramón Bauzá ha estat la darrera polèmica que ha afectat la formació

Maria Llull
4 min
El president del PP, Biel Company, i José Ramón Bauzá parlen al Parlament, una imatge que no es tornarà a repetir.

PalmaEl PP balear afronta les pròximes eleccions en baixa forma i dedicant esforços a apagar els focs que s’encenen un dia rere l’altre a la formació. Malgrat que els populars interpretaren la presidència de Juan Manuel Moreno a Andalusia com un senyal del proper canvi a les Illes, de moment no donen una imatge de solidesa setmanes abans d’iniciar-se la campanya electoral.

La marxa de l’expresident del Govern balear, José Ramón Bauzá, ha estat la darrera polèmica que ha sacsejat el PP. Bauzá es va donar de baixa del partit i va renunciar a l’acta de senador el passat dimecres i va fer pública la seva decisió mitjançant una carta en què acusava la seva ja exformació de promoure el catalanisme a les Balears i d’haver “sembrat i regat un nacionalisme que l’esquerra no ha necessitat més que explotar”.

Les reaccions d’alguns dels rostres més coneguts del PP balear no es varen fer esperar. La senadora Catalina Soler tirà d’ironia per manifestar la seva opinió. “Idò sí que dissimula bé, un any aplaudint els discursos del PP”, va dir a les xarxes socials. El president del Partit Popular balear, Biel Company, criticà la “deriva personalista” de Bauzá. L’eurodiputada Rosa Estaràs, qui donà el relleu a Bauzá a la presidència del PP, el qualificà d’“egoista i vanitós”. I el secretari general, Toni Fuster, va qüestionar el moment triat per l’expresident. “Per què ho anuncia a tres mesos de les eleccions?”.

L’adeu de Bauzá va anar lligat als rumors sobre la possibilitat que l’exsenador passàs a formar part d’Actúa Vox. Malgrat que les dues parts implicades han descartat aquesta possibilitat, la formació d’extrema dreta assegurà que hi ha un goteig constant d’exmilitants del PP que han sol·licitat ingressar a la formació encapçalada per Jorge Campos.

Crisi a Inca

El nomenament de Félix Sánchez com a candidat a la batlia d’Inca , dimarts passat, tancà el front obert per l’anterior designació de la independent Mar Nicolau com a cap de llista dels populars a la capital del Raiguer. La candidatura de Nicolau no va caure gens bé entre alguns corrents del PP inquer, que havien donat per fet que el lideratge municipal seria per a la regidora Rosa Tarragó.

La difusió d’alguns missatges crítics de Mar Nicolau amb la repressió policial durant l’1-O a Catalunya varen liquidar definitivament la seva candidatura. Militants històrics del PP d’Inca, com Pere Rotger, havien assegurat que es donarien de baixa del partit si la candidatura de Nicolau continuava endavant, i Actúa Vox escalfà més la polèmica, qualificant l’aspirant a batlessa de “procatalanista, separatista i anticonstitucional”.

Mateu Isern i Vox

Vox va ser el gran protagonista de la presentació de Mateu Isern com a candidat del PP a la batlia de Palma el passat 19 de desembre. Isern es mostrà disposat a pactar amb el partit d’extrema dreta i no estalvià lloances per al seu cap de llista, el general retirat Fulgencio Coll. El popular considerà que comptar amb Coll suposa “un luxe per a la política”. Per la seva part, l’exgeneral va fer referència a l’amistat que l’uneix al popular.

El president del PP balear, Biel Company, i la presidenta de la Junta Territorial del PP a Palma, Margalida Duran, acompanyaren Mateu Isern durant la presentació. Malgrat que Duran no ha pogut veure recompensada la seva feina a Cort durant la legislatura amb la possibilitat de repetir com a cap de llista, la regidora va adoptar una postura d’allò més elegant i manifestà públicament que Mateu Isern té tot el seu suport.

Un sector dels populars, que havia donat suport a Duran, va rebre la candidatura d’Isern amb fredor. Tampoc no va ajudar el fet que fos una decisió directa de Gabriel Company, sense consultar el parer dels militants del partit a Ciutat.

La fugida de Ribas a Calvià

La situació del PP a Calvià s’ha complicat els darrers mesos i tampoc no ajuda a l’estabilitat del partit. Idoia Ribas, que l’any 2015 disputà a José Manuel Ruiz el lideratge a les llistes populars per a l’ajuntament calvianer, va ser presentada el passat novembre com a presidenta del comité local d’Actúa Vox a la localitat. De fet, les files de Vox a Calvià no han deixat de nodrir-se d’exmilitants i de simpatitzants del PP. De moment, tot apunta que Ribas i Ruiz es tornaran a enfrontar a les eleccions municipals del pròxim maig, encara que aquesta vegada des de formacions diferents.

També és molt probable que Bartomeu Bonafé, un històric del PP calvianer (llevat d’un parèntesi de quatre anys com a militant d’El Pi) no formi part de la candidatura de Ruiz, que sí comptà amb ell a les eleccions de 2015.

El primer conflicte, a Llucmajor

La dimissió de la presidenta del PP de Llucmajor, Margalida Roig, el passat agost, va ser el primer front que es va obrir en el PP de Biel Company. Malgrat que Roig afirmà públicament que dimitia per motius personals, el cert és que l’oposició d’un sector del partit als canvis que volia dur a terme en el grup municipal en va ser el detonant.

Una junta gestora presidida per Eric Jareño substituí Roig al capdavant del PP llucmajorer. Jareño va ser proclamat per unanimitat candidat a la batlia del municipi el passat 15 de gener.

stats