Política 27/10/2018

El partit liberal europeu expulsa el PDECat pel cas 3%

El partit de Bonvehí atribueix la decisió a una “maniobra” de Cs contra el Procés

Esther Herrera
2 min
Ramon Tremosa: “Que Rajoy sigui a la Moncloa juga a favor de l’independentisme”

Brussel·lesEl mateix dia que arrencava la Crida, liderada per l’expresident Carles Puigdemont, l’executiva de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates Europeus (ALDE) va decidir ahir expulsar el PDECat amb una majoria de dos terços del grup en una reunió a Brussel·les. Els motius: la implicació de Convergència en fets “contraris als interessos i els valors” de la formació, com les investigacions judicials pel cas 3%.

La petició de forçar la sortida del PDECat de l’executiva d’ALDE va arribar a finals de setembre i es va confirmar ahir en un consell extraordinari que es va allargar unes dues hores. Va concloure que s’expulsa la formació liderada per David Bonvehí amb “efectes immediats”, tal com es deixava palès en un comunicat. La decisió no va agradar al PDECat, que va denunciar que tot plegat respon a una maniobra de Ciutadans, l’altre partit de l’estat espanyol que integra l’aliança. La formació sobiranista va recriminar el que entén com una “campanya d’assetjament pel dret a l’autodeterminació de Catalunya, la seva independència, els drets humans, la llibertat d’expressió i els valors cívics”. La campanya, al·lega el PDECat, es va iniciar quan Cs va ingressar en el partit europeu el 2016.

L’executiva d’ALDE, segons el PDECat, “ha comprat un relat sobre corrupció com a excusa” perquè no “es visualitzessin” les crítiques del partit d’Albert Rivera al sobiranisme, que és “perfectament compatible amb l’ideari liberal”. Alhora, la formació de Bonvehí també recorda que és “un partit nou, no és responsable més que dels seus fets i no ho és dels fets d’altres, per pròxims que hagin sigut en el passat”.

ALDE nega altres motivacions

El vicepresident d’ALDE, Luis Garicano, assessor econòmic de la formació taronja, insistia ahir que la decisió es va prendre “a causa de la corrupció de Convergència i del PDECat”, segons va dir en declaracions als mitjans. “Durant la reunió hi ha hagut un intent dels representants del PDECat de separar-se de la seva història de corrupció, però la realitat és que continua”, va afegir. Així, en el comunicat es nega que l’expulsió impliqui “cap posició” sobre les “qüestions internes espanyoles” en relació amb el Procés. Sobre aquest tema el partit europeu demana en el comunicat “a tots els actors polítics” que “estableixin un diàleg per trobar una solució”.

L’expulsió no implica la sortida del PDECat del grup d’ALDE a l’Eurocambra, del qual forma part l’eurodiputat Ramon Tremosa, donat que són executives diferents. Convergència havia estat lligada a la família liberal des de gairebé la seva fundació, el 1986, tot i que no en va començar a ser membre de ple dret fins al 2005.

stats