Política 16/05/2018

A partir del juliol es podrà viatjar amb el descompte del 75%

La Conselleria de Mobilitat anuncia que vigilarà que les companyies no augmentin els preus dels trajectes

S. Vidal/ M.cifre
2 min
160923 - Aeroport , avions , jets privats - IB 01

PalmaDesprés de la confirmació del 75% del descompte per als vols entre les illes i a la Península que el Ministeri de Foment va fer aquest dimarts, s'espera que l'aprovació final dels pressupostos sigui a final de juny i que, llavors, l'aplicació d'aquests descomptes sigui una realitat imminent.

"Previsiblement, el descompte entrarà en vigor a final de juliol o principi d'agost, en plena temporada alta, com va passar l'any passat amb el 75% de descompte per als trajectes entre illes", ha assenyalat el Conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons.

El proper dimecres, la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, juntament amb la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, es reunirà amb les agències de viatge i les companyies aèries i marítimes per tractar de diferents temes i establir "una especial vigilància per part del Govern perquè el descompte de resident no signifiqui un augment del preu del bitllet", ha assenyalat Pons.

La presidenta Francina Armengol ha fet aquest dimecres una valoració positiva de la confirmació del descompte i ha afirmat que "sempre hem tingut clar que hem de treballar al costat d'altres territoris extrapeninsulars i hi hem fet visites oficials precisament per començar a fer-ho".

Segons Armengol, "és just que els ciutadans puguin viatjar amb normalitat". La presidenta també ha recordat que l'any passat s'aconseguí el 75% de descompte per als vols entre les illes i que enguany aquesta bonificació serà una realitat pel que fa a transport aeri i marítim de connexió amb la Península.

El 50% de descompte de resident en els trajectes per via aèria i marítima entre les illes i de connexió amb la Península suposa al govern espanyol una inversió de 117 milions d'euros en el cas dels trajectes aeris i de 24 milions d'euros en el cas dels trajectes marítims. Amb l'aplicació del 75% de descompte, es preveu que la inversió per al transport aeri augmenti 37 milions i la del transport marítim, 7 milions. "Hi ha, per tant, un pressupost de 44 milions d'euros que garanteix el descompte de resident als ciutadans de Balears", ha explicat Pons, i ha afegit que "la partida pressupostària dels pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2018 per fer front al descompte de resident aeri i marítim és de 185 milions d'euros". A aquests 185 milions se n'hi haurien de sumar 6 més si s'aprova l'esmena per aplicar el descompte del 75% per al transport dels vehicles.

Segons la presidenta, "ara toca continuar insistint per un règim polític i fiscal a les Balears que tingui en compte els descomptes. Cal que aquests s'emmarquin en una llei i no quedin en mans de la negociació dels pressupostos any rere any", ha assenyalat Armengol.

La presidenta ha informat que les demandes presentades a Madrid tenen tres vessants: fiscalitat, fons d'insularitat i transport i mobilitat. Quant al paper de Nueva Canarias, Armengol ha comentat que "la seva actuació ha estat positiva" perquè "si ells no hi fossin parlaríem de futuribles". "La conjuntura de manca de vots del PP ens ha estat favorable i benvolguda sigui", ha afirmat.

stats