Política 12/03/2019

El Parlament valida el decret llei dels VTC malgrat l'oposició de Ciutadans

M.ll.
2 min
El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, en el Parlament.

PalmaEl ple del Parlament ha validat aquest dimarts el Decret llei de mesures urgents sobre l'explotació i el control de l'activitat de lloguer de vehicles amb conductor malgrat l'oposició de Ciutadans. El portaveu del partit taronja, Xavier Pericay, ha indicat que "no hi ha cap circumstància que justifiqui el decret" i ha anunciat que la seva formació sol·licitarà que sigui tramitat "com a projecte de llei". A més, Pericay ha indicat que aquesta normativa haurà d'afrontar un "més que probable recurs d'inconstitucionalitat".

El decret estableix les condicions del servei dels vehicles amb conductor (VTC), els quals hauran de ser contractats amb un mínim de 30 minuts d'antelació. Els ajuntaments i els consells insulars podran reduir aquest temps de contractació prèvia fins als 15 minuts. En la regulació s’estableix també que els conductors de VTC no poden circular per les vies públiques a la recerca de clients ni propiciar la captació de viatgers que no hagin contractat prèviament el servei.

Els VTC han de dur la documentació acreditativa de la contractació i si aquesta ha estat telemàtica també caldrà acreditar-la a través de l’aplicació o document digital corresponent. Queda prohibida la captació de clientela fora de les oficines o dels locals de l’empresa.

En la regulació s’estableix que els VTC autoritzats en l’actualitat poden continuar operant fins al 2023 com a servei urbà i interurbà, amb les condicions que ara es fixen. A partir d’aquesta data, els ajuntaments podran establir una normativa pròpia per a l’activitat de vehicles de lloguer amb conductor. Si no ho fan, regirà el que queda establert en el decret.

La normativa determina també que les empreses que vulguin fer mediació i comercialització dels serveis de transport amb vehicles de fins a nou places (inclou taxis i VTC) han de tenir autorització com a empreses de transports.

stats