Política 07/10/2018

El Parlament debatrà la prohibició de prospeccions i les inversions estatals

El ple també tractarà una proposició de llei per tornar a fixar dos períodes de rebaixes en el comerç

Efe
2 min
Imatge d'arxiu del ple del Parlament de les Illes Balears.

PalmaEl ple del Parlament debatrà el pròxim dimarts dues proposicions de llei per reclamar la prohibició dels sondejos petroliers a la Mediterrània i perquè Formentera pugui elegir senador. A més, la presidenta del Govern, Francina Armengol, haurà de respondre sobre les inversions de l'Estat a les Illes Balears.

En el cas de dues de les propostes que figuren a l'ordre del dia de la sessió parlamentària de dimarts, el ple debatrà si s'aproven directament i mitjançant lectura única.

Una és la proposició de llei plantejada pel grup socialista i la diputada de Gent x Formentera, Sílvia Tur, en què demanen que es reformi l'article 69.3 de la Constitució perquè Formentera triï un senador propi.

Així mateix, és previsible que s'aprovi per lectura única la proposició de llei presentada una altra vegada conjuntament per tots els grups parlamentaris per sol·licitar al Govern la prohibició de les prospeccions petrolieres a tota la Mediterrània espanyola.

El Parlament ja va remetre al Congrés dels Diputats aquesta mateixa proposta perquè es tramitàs la passada legislatura estatal, però la Mesa del Congrés va rebutjar tramitar-la amb els vots en contra del PP i Ciutadans.

Les rebaixes

El ple també debatrà una proposició de llei plantejada per El Pi perquè el Govern torni a fixar dos períodes de rebaixes, ja que la formació política considera que la liberalització del calendari per a aquestes ofertes especials el 2012 no ha resultat beneficiosa per al comerç al detall.

En el torn de preguntes de control al Govern, la presidenta haurà de respondre al portaveu d'El Pi, Jaume Font, quines inversions tenen garantitdes les Illes Balears si el govern socialista de Pedro Sánchez aconsegueix aprovar els pressupostos generals de l'Estat per a 2019.

El líder del PP, Biel Company, s'estrenarà com a portaveu oficial del grup popular al Parlament demanant a Armengol sobre les mesures fiscals adoptades pel Govern per afavorir l'accés a l'habitatge

El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, demanarà a Armengol la seva opinió sobre el que va ocórrer en alguns centres d'Educació Secundària de Mallorca l'1 d'octubre passat, aniversari del referèndum independentista català.

El grup popular també preguntarà per la qüestió catalana al Govern. El diputat Juan Manuel Lafuente farà una pregunta sobre si l'Executiu autonòmic creu que l'estat espanyol ha de garantir un referèndum d'autodeterminació.

Estat del Museu de Mallorca

La portaveu de Podem, Laura Camargo, demanarà al Govern si ha actualitzat l'inventari del Museu de Mallorca i l'estat de conservació i localització de totes les seves peces, amb vista a la transferència d'aquesta entitat al Consell de Mallorca.

Les mesures previstes pel Govern per reduir la temporalitat en la contractació i la possibilitat de donar més poder de decisió als ajuntaments sobre els projectes a finançar amb la recaptació de l'impost turístic seran algunes altres qüestions que s'abordaran en el torn de control al Govern.

A més, el grup popular interpel·larà el conseller d'Educació, Martí March, en relació amb l'inici del curs escolar i li retraurà, entre altres qüestions, l'alta presència d'aules prefabricades als centres.

stats