Política 17/12/2020

El PP, Ciutadans i El Pi se sumen a Vox per atacar la Secretaria de Memòria Democràtica

Els partits de l'oposició critiquen el "partidisme" i la consideració de les víctimes en funció del bàndol

Maria Llull
3 min
El ple del Parlament d'aquest dijous

PalmaEl PP, Ciutadans i El Pi s'han sumat als habituals atacs de Vox contra la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica durant la segona jornada de debat dels pressupostos al Parlament. D'una manera o l'altra, tots els partits han criticat aquest organisme per la seva "parcialitat" i "partidisme", en paraules del diputat popular Juan Manuel Lafuente. El representant popular ha carregat amb vehemència contra l'homenatge que es va fer a Maó a tres represaliats pel franquisme, els quals, segons ha assenyalat, "havien participat en la massacre de 70 innocents". Lafuente ha aportat aquesta dada després d'haver llegit les actes del judici, segons ha explicat, sense posar en qüestió els procediments judicials que es varen dur a terme durant la repressió franquista. "S'han de mirar totes les víctimes", ha continuat, a més de reclamar a Podem que condemni el comunisme.

El diputat de Vox ha anat més enllà, i ha indicat que la secretaria autonòmica que encapçala Jesús Jurado hauria de ser "tancada, fumigada i desinfectada". "Aquesta secretaria continua intentant enfrontar els espanyols, i és un propòsit menyspreable. És inamissible que es faci amb doblers públics", ha afegit, a més d'assegurar que el seu partit no s'ha oposat mai que "la gent enterri dignament els seus morts". "Però vostès fan un ús espuri d'aquests sentiments per tornar-nos a enfrontar", ha dit.

Segons el representant d'extrema dreta, "els que varen patir en un bàndol i l'altre varen tancar la porta al rancor l'any 78". A més, Rodríguez ha ironitzat i ha assegurat que "ningú no ha fet més per la memòria de Franco" que "les lleis per la memòria democràtica".

Les diputades Maria Antònia Sureda, d'El Pi, i Patricia Guasp s'han sumat als atacs a la feina de Memòria Democràtica. La representant regionalista ha reclamat que es retorni "la dignitat a tots els que varen perdre la vida" i ha considerat que, malgrat que "uns pocs eren fanàtics, tant d'un bàndol com de l'altre, la majoria eren innocents". Per la seva banda, Guasp ha exigit "una memòria històrica de tots i per a tots, no un reconeixement partidista de les víctimes".

La consellera d'Administracions Públiques i Relacions Exteriors –àrea de la qual depèn la Secretaria Autonòmica de memòria Democràtica–, Isabel Castro, ha defensat la feina de la secretaria i ha assegurat que el Govern continuarà "reparant les víctimes, com va demanar l'ONU". Sobre l'homenatge a Menorca, ha recordat que el judici als tres represaliats es va dur a terme sense les mínimes garanties.

En la mateixa línia s'ha manifestat la diputada de Podem, Esperança Sans. "La feina que es fa a la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica segueix les recomanacions dels informes que va fer el relator de l'ONU sobre Espanya, així com la declaració internacional dels drets humans, el dret internacional públic i el dret humanitari". Sans s'ha dirigit directament al diputat del PP i ha lamentat que "feia falta una força com Vox perquè es llevassin la màscara". Per part de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat ha fet referència a les fites aconseguides per Memòria Democràtica, com la recuperació de víctimes a la fossa de Porreres. "Que les famílies tinguin pau i dignitat és una fita important", ha afirmat.

Però qui ha defensat amb més força la necessitat de disposar d'aquesta secretaria autonòmica ha estat la diputada del PSIB Mercedes Garrido. "Sap que les víctimes que es pretén reparar varen ser condemnades per tribunals il·legítims pels motius que els donava la gana?", ha demanat a Lafuente sobre l'homenatge a Menorca. "Tothom va ser víctima durant la guerra, però de la repressió i la dictadura que varen venir després només hi ha una classe de víctimes", ha continuat. Garrido ha remarcat que "les víctimes dels republicans varen ser reparades durant el franquisme" i que "ara són les víctimes del franquisme les que necessiten reparació". "Sembla mentida haver de fer aquest aclariment en el segle XXI", ha dit amb indignació.

stats