Política 11/07/2019

El veto del Parlament Europeu a Junqueras, Puigdemont i Comín també ocupa els diputats de Westminster

David T.C. Davies demana que l''speaker' dels Comuns denunciï la situació dels tres eurodiputats

Quim Aranda
1 min
Imatge d'arxiu del diputat conservador gal·lès David TC Davis

LondresMinuts després que aquest dijous al migdia el diputat gal·lès Hywel Williams, del partit independentista Plaid Cymru, cridés l'atenció dels parlamentaris britànics sobre el presumpte espionatge a col·legues de la cambra que hauria fet el govern espanyol com una mesura de combat contra l'independentisme català, la situació política del Principat ha tornat a ressonar als Comuns.

En aquesta ocasió ha sigut el conservador també gal·lès David T.C. Davies qui s'ha referit al veto del Parlament Europeu a reconèixer com a eurodiputats Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín. Davies ha instat la 'speaker' (presidenta) suplent Eleanor Laing a reconèixer que "el Parlament Europeu està prohibint a membres electes de Catalunya" l'exercici de les seves funcions democràtiques, alhora que li ha demanat que plantegi la qüestió davant de les autoritats de la Unió Europea. Davies ha assenyalat la qüestió durant un debat sobre els vint anys de la devolució de poders de Londres als Parlaments nacionals d'Edimburg (Escòcia) i Cardiff (Gal·les).

Laing, que no semblava gens al cas de la prohibició, ni tampoc de la situació concreta de Catalunya, s'ha limitat a assegurar que "si les al·legacions són certes, l''speaker' [John Bercow] voldrà conèixer-les".

Però a diferència de la intervenció de Williams –un ferm defensor dels drets polítics de Catalunya–, la de Davies s'ha de llegir en clau interna britànica. Durant el debat en què ha fet parlat de la situació de marginació dels tres eurodiputats esmentats, el parlamentari 'tory', gran defensor del Brexit, ha etzibat atacs continuats contra la Unió Europea. Circumstancialment, l'independentisme català li ha servit per atacar la veritable bèstia negra dels euroescèptics britànics.

stats