Política 01/12/2020

El Parlament demana a l'Estat que compensi la insularitat

La Cambra aprova una PNL de MÉS per Mallorca que insta el govern de Sánchez a "reconèixer la important contribució econòmica" que fan les Balears i les Canàries al PIB espanyol

Ara Balears
2 min
Joana Aina Campomar, durant la seva intervenció en el ple del parlament d'aquest dimarts.

PalmaEl Parlament ha aprovat aquest dimarts una iniciativa a proposició no de llei (PNL) de MÉS per Mallorca perquè el govern de Pedro Sánchez garanteixi que la compensació de la insularitat sigui "justa i real" i una "prioritat" en l'agenda de l'executiu espanyol. La iniciativa insta l'Estat a "reconèixer la important contribució econòmica" que fan les Balears i les Canàries, que sumen el 22% del PIB espanyol, segons ha apuntat durant el ple la diputada de MÉS Joana Aina Campomar.

La proposta també reclama al govern espanyol que "faci front" a les problemàtiques que comparteixen les dues comunitats insulars, com ara la massificació, la incidència de l'activitat turística sobre el medi ambient i la "necessitat" de regular el lloguer turístic. A més, la formació ecosobiranista ha exigit que es facin canvis legislatius perquè es reconeguin les malalties professionals dels col·lectius del sector turístic i que s'inclogui la perspectiva de gènere entre les malalties freqüents que actualment són reconegudes com a comunes.

Campomar ha apuntat que, un any després de la formació del govern espanyol, el Ministeri de Transició Ecològica té una secretaria general que fa feina per revertir el repte demogràfic de la despoblació, però "cap departament té en compte la problemàtica específica de la insularitat". Segons la diputada de MÉS, "és imprescindible" eliminar les restriccions de la 'regla de mínims' en el transport de mercaderies per compensar el sobrecost del transport i ajudar a la competitivitat de les empreses. Campomar ha qualificat aquesta circumstància d"'intolerable" en una situació normal, però encara més amb la crisi del covid-19.

l PSOE, el PP i Ciutadans han vetat al Senat una comissió d'insularitaproposada pel senador autonòmic Vicenç Vidalla ponència d'insularitat que han impulsat al Senat

stats