Política 24/04/2021

Un parèntesi de la presó entre llibres

Turull, Rull, Romeva, Forn i Cuixart surten al carrer en el seu primer Sant Jordi dels últims tres anys

4 min
Jordi Cuixart amb la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs

BarcelonaEl primer que va fer Jordi Turull quan ahir a primera hora del matí va poder sortir de la presó de Lledoners durant unes hores va ser anar fins a Parets del Vallès a regalar una rosa a la seva mare. Era el primer Sant Jordi en quatre anys que podia travessar els murs de la presó per retrobar-se amb la seva família en un dia tan especial. Com Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Joaquim Forn i Jordi Cuixart també van fer servir un dels 36 dies de permís penitenciari que tenen en tot l’any per passar el primer 23 d’abril al carrer. Però el senyal que la llibertat d’ahir era efímera és que no tots els presos van poder sortir. A la presó s’hi van quedar, un Sant Jordi més –i ja en porten quatre–, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Sànchez i Dolors Bassa.

“A dos quarts de vuit haig d’arreplegar-ho tot i tornar cap a la presó, però em nego a viure-ho amb acritud o tristor; al contrari: amb tota la plenitud i ganes de viure”, explicava ahir Cuixart en una conversa amb l’ARA després de saludar i saludar les desenes de persones que van anar a l’acte organitzat per Òmnium Cultural, que també va aplegar representants de tot l’arc sobiranista. Com Cuixart, ahir tots els presos que van sortir al carrer van aprofitar per signar els llibres que han escrit al llarg de tot aquest temps reclosos a la presó.

Raül Romeva amb Pere Aragonès per Sant Jordi

“És molt emotiu”, deia Romeva. Les cues van ser una constant en la majoria de casos. Alguns, però, ja venien amb deures d’aquesta última setmana. És el cas de Josep Rull, que ahir va rebre dues motxilles plenes d’exemplars pendents de signar de persones que havien estat a les últimes presentacions del seu llibre, fetes pel conseller Damià Calvet, i que esperaven una dedicatòria del pres polític.

Joaquim Forn ahir signant exemplars del seu llibre

Entre signatura i signatura –Turull ho va fer amb el bolígraf lila que li va fer arribar Forcadell a la presó–, ahir els presos posaven cara a moltes de les persones que els envien cartes i que ahir s’acostaven per saludar-los. També va ser moment per rememorar anècdotes. Com la que recordaven Joaquim Forn i l’advocat Jordi Pina de fa dos anys, en ple judici del Procés, quan per aquestes dates –coincidint amb l’aniversari de Forn– les defenses dels presos van aconseguir entrar a la sala del Tribunal Suprem un pastís on hi deia “Llibertat presos polítics”. O de retrobaments. Com el de la terrassa de l’Hotel Duquessa de Cardona de Barcelona, on van tornar a coincidir els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont després de la trencadissa entre JxCat i el PDECat.

L'expresident Artur Mas amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i l'expresident Carles Puigdemont des de Bèlgica

Ahir els presos van poder sortir unes hores al carrer per signar llibres al matí i a la tarda. Entremig, tots van intentar trobar temps per a la seva família. Jordi Turull, per dinar amb la seva dona, Blanca Bragulat; Joaquim Forn i la seva parella, Laura Masvidal, van trobar el seu espai de calma prenent el sol asseguts en un dels bancs de la rambla de Catalunya, i Jordi Cuixart va poder anar a recollir els seus fills a l’escola a dos quarts de cinc de la tarda. De fet, ell mateix recorda emocionat com va ser un 23 d’abril de fa dos anys que ell i la seva parella, Txell Bonet, van anunciar que tornarien a ser pares.

La quarta diada a la presó

Turull, Forn i Cuixart tornaven ahir al vespre cap a Lledoners, mentre que Rull i Romeva ho faran avui al migdia. A la presó hi retrobaran Junqueras i Sànchez. El líder d’ERC havia demanat sortir de permís la setmana passada perquè era el sisè aniversari de la seva filla Joana. Ahir va dedicar el dia a treballar en els documents de la negociació entre ERC i JxCat per a la investidura, tot i que també va tenir temps per a alguna visita i per jugar un partit de futbol. Però, malgrat no poder gaudir del Sant Jordi, ja havia deixat prèviament gravats uns vídeos per celebrar la diada a través de Twitter llegint, entre d’altres, un poema de Walt Whitman.

Tampoc Jordi Sànchez va poder passar la diada al costat de la seva família, tot i que sí que ho va fer fora de la presó. No amb un permís penitenciari, sinó amb una activitat programada pel centre, en què el secretari general de Junts va estar amb quatre interns més a l’espai creatiu Konvent –als afores de Berga–, on es va presentar l’exposició Desig i voluntat, del taller de fotografia de Lledoners dirigit per Maria Vernet. Perquè un altre 23 d’abril a la presó s’assemblés una mica a la diada que es va viure a fora, ahir Sànchez també va rebre llibres, i a primera hora una visita ja li havia fet arribar el Manifest per la lectura d’Irene Vallejo i una recopilació de la poesia de Joan Margarit.

Una fotografia de Jordi Sànchez a l'exposició 'Desig i voluntat'

Com també Dolors Bassa i Carme Forcadell, que van rebre cartes, dibuixos de roses, roses retallades o pètals. A Bassa, fins i tot un autor li ha anat enviant la seva novel·la “capítol a capítol en diferents cartes”, explica des de la presó. Ahir l’exconsellera només va rebre la visita institucional del secretari general de la UGT, Camil Ros, perquè les dues familiars ja les ha exhaurit. I és que un Sant Jordi a la presó, malgrat les activitats que s’hi fan, es viu “malament”, admet Forcadell. En el seu cas li pesa encara més el fet de no haver pogut presentar cap dels seus dos llibres. Sí que ahir va poder exposar el seu conte a la resta d’internes i rebre una visita familiar.

En camí de complir quatre anys a la presó, continuen demanant l’amnistia també per tornar a viure un Sant Jordi amb plena llibertat.

stats