Política 09/07/2013

'El Mundo' publica els papers originals de Bárcenas

El director del diari, Pedro J. Ramírez, ha lliurat a l'Audiència Nacional un manuscrit original de la llibreta de l'extresorer del PP, que provaria la comptabilitat B i els sobresous a la cúpula del partit

Ara
3 min
Un full arrencat de la llibreta de Bárcenas publicat a 'El Mundo'

BarcelonaEl diari 'El Mundo' publica aquest dimarts papers originals de la comptabilitat B del Partit Popular. És un full escrit per les dues cares suposadament arrencat de la lliberta en què l'extresorer Luis Bárcenas apuntava cadascun dels moviments de la caixa B que va servir presumptament per ingressar donacions d'empreses i pagar sobresous en negre a la cúpula del partit. El director del diari, Pedro J. Ramírez, ha informat que ahir mateix va lliurar a l'Audiència Nacional un manuscrit original dels anomenats papers de Bárcenas. Es tracta d'un full escrit a mà per les dues cares arrencat d'un quadern en què "es poden apreciar diversos moviments comptables", segons detalla el diari. Fonts judicials han confirmat a Efe que ahir a la tarda Ramírez va registrar documentació relativa al cas, però no van precisar quins papers eren. L'editorial d''El Mundo' constata avui: "Ja ningú podrà dir que són només fotocòpies".

"Havent posat el senyor Bárcenas aquest document a disposició del diari, ha considerat que el seu primer deure era col·laborar amb la justícia lliurant el document al jutjat d'instrucció de l'Audiència Nacional que investiga aquest assumpte", ha explicat Ramírez a 'El Mundo'. El manuscrit lliurat és el primer original que s'ha posat a disposició del jutge Pablo Ruz, que instrueix el cas Gürtel, i, en una peça separada, la suposada comptabilitat B del PP. De fet, el full arrencat de la llibreta publicat aquest dimarts per 'El Mundo' forma part dels papers que 'El País' va publicar el 31 de gener i que, segons recorda avui 'El País', la justícia ja havia validat. La diferència és que en aquest cas és un full original –les anotacions es veuen en color blau– i no pas fotocòpies de la llibreta de l'extresorer.

Els originals de Bárcenas mostren el pagament de sobresous a Mariano Rajoy els anys 1997, 1998 i 1999 quan era ministre d'Aznar. Aquestes percepcions haurien vulnerat la llei d'incompatibilitats del 1995, que prohibia qualsevol ingrés extra, públic o privat als membres del govern espanyol. Segons la comptabilitat de l'extresorer, també van cobrar sobresous de forma il·legal el llavors secretari general del PP, Francisco Álvarez-Cascos; Rodrigo Rato, vicepresident econòmic; Jaime Mayor Oreja, ministre de l'Interior, i Javier Arenas, titular de Treball.

Comunicat del PP

En un comunicat, el PP ja ha dit de bon matí que els apunts publicats no formen part de la seva comptabilitat i que els sous del partit sempre han estat legals. Els papers originals surten a la llum després que ahir la secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, assegurés que "les mentides no es documenten" i que no tenia cap por que Bárcenas fes pública la documentació que assegura tenir. Cospedal va assegurar que "tot és absolutament fals i un disbarat monumental".

Per si de cas, Cospedal va recordar que si avui Bárcenas és a la presó no és per res del que es va publicar diumenge, sinó "per motius que afecten directament la seva persona". La número dos del PP va presumir de tenir una comptabilitat "clara i diàfana que coneix tot Espanya". Fins i tot va arribar a dir que cap dels organismes que els han d'auditar hi ha trobat "mai" cap "taca d'il·legalitat".

La "bomba" de Bárcenas

L'extresorer del PP va descriure diumenge passat a 'El Mundo' el finançament il·legal del PP i els seus contactes amb Rajoy. "Bárcenas em va explicar que el que s'ha publicat fins ara no és si no una petita part de la documentació que es troba al seu poder". Aquest és un dels fragments de l'article 'Quatre hores amb Bárcenas', signat pel director del diari, Pedro J. Ramírez. Assegura que l'extresorer del PP –que resta en presó provisional des del 27 de juny– li va explicar que si es fes pública la documentació que té sobre el finançament irregular del PP, els sobresous en negre a alts dirigents del partit i altra informació molt compromesa podria fer "caure el govern" de Mariano Rajoy.

stats