29/08/2015

El palau de congressos no és un Palma Arena

2 min
EL GENER DE 2016, ACABAT  És el termini previst després que la constructora demanàs una nova pròrroga.

PalmaFa gairebé deu anys que el projecte està en marxa, ha patit un seguit de problemes de finançament, urbanístics i administratius, amb aturades de les obres després de passar per distints adjudicataris i administracions, però el palau de congressos no és un Palma Arena. No ho és perquè no ha existit cap greu desviament pressupostari en l’execució. Segons les dades actualitzades a dia d’avui, el cost de construcció de tota l’obra, incloent-hi el palau i l’hotel, només s’ha desviat fins ara 2,1 milions dels 105,9 de previstos inicialment, sense comptar l’IVA. Es tracta d’un sobrecost que no arriba al 2% del total, un marge molt inferior al que es produeix de mitjana en l’obra pública.

Pel nou gerent de la societat Palau de Congressos SA, Josep Sintes, aquestes dades han estat un motiu de “tranquil·litat” en arribar al càrrec, ara fa dues setmanes. “S’ha de reconèixer la bona feina que s’ha fet en aquest sentit”, afirma, “perquè després de tants d’anys, el palau de congressos pot considerar-se una obra problemàtica per altres qüestions, però no perquè s’hagi produït un desviament pressupostari”. Sintes admet la “mala fama” que té la infraestructura entre la ciutadania pels problemes que ha arrossegat “i perquè, amb tot, ha suposat una elevada despesa en temps de crisi econòmica”.

Com a nou gerent, la seva gestió és precisament treure a partir d’ara una rendibilitat econòmica i social al palau de congressos i a l’hotel, a l’espera també del que es dictamini sobre el procés d’adjudicació ara paralitzat. Per això Sintes aporta altres dades per les quals considera que pot esdevenir “una infraestructura molt rendible”. Així, el cost de construcció del palau de congressos ha estat de 1.930 euros per metre quadrat, una xifra molt inferior a la d’altres instal·lacions similars, que se situa entorn dels 3.000 euros per metre quadrat, segons assegura el responsable. El mateix succeeix amb l’hotel annex, explica, que ha tingut un cost de construcció per metre quadrat de 2.100 euros. “Estam parlant d’un establiment amb materials de gran qualitat, per la qual cosa també ha tingut un cost relativament baix”, assenyala.

La gestió mixta, una alternativa

Respecte de les possibles alternatives per a la gestió de la infraestructura en el cas que finalment es dictamini que el procés d’adjudicació que guanyà el grup Barceló és invàlid, el gerent del palau de congressos apunta a la possibilitat d’un model mixt, a partir del qual es faria una concessió de la gestió de l’hotel, sense vendre’l com s’oferia en el concurs anterior, i la gestió directa per part de l’administració del palau, subcontractant-la a una empresa especialitzada. En tot cas, Sintes remarca que treballa amb un ventall d’alternatives possibles segons el que es dictamini i que la decisió final correspondrà als polítics.

stats