Política 23/05/2019

Eva Pomar assegura que no pactaran a Cort ni amb populistes ni amb nacionalistes

La candidata de Ciutadans a la batlia de Palma també anuncia que si governen incrementaran un 30% els efectius de la Policia Local

Maria Fuster
4 min
Eva Pomar assegura que no pactaran a Cort ni amb populistes ni amb nacionalistes

PalmaEva Pomar, veïna del barri del Molinar i secretària de finances de Projecte Home fins que va passar a la primera línia política amb Ciutadans, és l'única dona que es presenta com a candidata a la batlia de Palma, un repte que afronta amb molta il·lusió.

Ciutadans Palma ha estat el darrer partit a presentar candidatura?

Hi havia dues llistes que es varen enviar a Madrid i des d'allà varen triar. Era més el partit en l'àmbit estatal que el d'aquí.

Què és el que més us motiva i el que us fa més respecte?

Poder canviar Palma perquè sigui una ciutat més pròspera, més neta, on la gent pugui construir els seus projectes personals i que doni oportunitats a tothom de la mateixa manera. I una de les coses que em fan més respecte és el compliment de les meves promeses. No vull que em passi el que els està passant a Noguera i a Hila.

Què els ha passat?

Ens varen prometre tornar la ciutat als ciutadans, i ens la tornen d'una manera bastant penosa, amb falta de neteja, amb problemes de mobilitat. Els problemes que teníem fa quatre anys els continuam tenint, hi ha falta d'habitatges i després prohibicions en el tema del lloguer turístic i en les terrasses perquè no han arribat a consensos. No han tingut visió general i no han arribat a consensos amb la població.

Quina seria la proposta de Ciutadans a Palma per al lloguer turístic?

Nosaltres som uns grans propulsors de les col·laboracions publicoprivades i de tenir al cap tots els agents implicats. Jo crec que això és i serà la nostra clau d'èxit. Nosaltres, abans de prendre una decisió, tindrem presents totes les persones implicades i grups d'experts. En relació amb el lloguer turístic, el fet de prohibir i treure una llei massa ràpid fa que passi el que està passant: economia submergida, grups d'interès afectats, les ordenances no es duen com s'hauria de fer i els processos sancionadors no funcionen com haurien de funcionar. Des de Ciutadans proposam un lloguer turístic molt ben regulat i eliminar la zonificació.

La resta de candidats a la batlia de Palma són homes, menys vós. Com ho valorau? Pensau que hi ha masclisme a la política?

S'haurien de fer mirar la resta de partits perquè han posat de números dos i tres dones. Nosaltres som un partit feminista liberal que valora, sobretot, els mèrits i el currículum.

Amb qui pactareu?

Sortim a guanyar i per pactar tenim línies vermelles, nosaltres no pactaríem amb populistes i nacionalistes. Pactaríem amb partits que respectin la Constitució i la democràcia.

Vox queda fora d'aquestes regles?

Sí. Però també vull dir que nosaltres prioritzarem el nostre programa.

Quines polítiques d'acció directa teniu pensades?

Polítiques de xoc de primera necessitat, com netejar la nostra ciutat i millorar la mobilitat i l'habitatge. Ens trobam amb una legislatura perduda i estam en un punt de màxima necessitat.

Hi ha barris oblidats?

Sí, per desgràcia, com per exemple el Camp Redó, que ha quedat com un projecte a mitges. La mateixa defensora de la ciutadania al seu comiat a Cort ho va dir. També el barri de Son Gotleu, que té un greu problema d'ocupació d'habitatges il·legals. En aquest sentit, pensam que el tema de la seguretat s'hauria d'augmentar en general a Palma. Ha estat un punt fluix. Nosaltres volem reforçar la Policia Local perquè es pugui integrar a la ciutat.

Quants policies pensau que farien falta a Palma?

Nosaltres proposam incrementar-ne la plantilla un 30%.

Com afectarà la política lingüística de Ciutadans a Palma?

Nosaltres defensarem la llibertat d'elecció de llengua. Proposam que en els premis Ciutat de Palma hi hagi premis en català i en castellà. I en cartelleria, cadascú podrà triar com el vol el cartell del seu negoci.

No es promourà el català?

De la mateixa manera que el castellà. Des que som al Govern amb Francina Armengol, el castellà ha passat a segon lloc.

El PP sembla que ha fet ara un gir cap al centre. Com ho veis?

Tenen una ensalada mental. No estan contents amb els resultats i volen remuntar en pocs dies el que no ha fet en els darrers anys. Podran fer molts de girs, però a Ciutadans tenim un projecte moderat.

Necessitam un projecte de centre que agafi idees de la dreta i de l'esquerra i noves idees liberals que puguin fer de Palma una ciutat prospera.

Es pot rescatar alguna cosa ben feta d'aquesta legislatura?

No han governat per a tothom. Afavorir uns i no uns altres fa que no sigui correcta cap de les polítiques.

Llavors no hi ha cap?

Hi ha temes que abanderen com l'Oficina Antidesnonament. És una bona iniciativa, ha de continuar i és necessària.

Quines propostes teniu en qüestió de mobilitat?

Primer farem un estudi de les entrades i sortides a Palma. Tenim propostes per construir pàrquings dissuasius i dotar-los amb mitjans de transport cap a la ciutat. Això és vital. També la connexió entre els barris i fer campanyes de conscienciació perquè si nosaltres milloram el transport públic, la ciutadania veurà que és millor que emprar el cotxe. També volem bonificar els pàrquings per a autònoms i emprenedors i ha d'haver un increment de freqüències i d'horaris d'autobusos. La primera passa és millorar el transport públic i la segona, modernitzar-lo.

I en turisme?

Nosaltres consideram el turisme com a motor de l'economia i generador de riquesa. Els turistes venen, però, si mires les dades actuals, descendeixen les reserves. Hi ha mercats emergents que estan fent una gran competència. Apostam per un turisme de qualitat i sostenible, i l'aconseguirem obrint nous punts a la nostra ciutat: cultura, ciència, tecnologia i noves ofertes per poder diversificar els nostres turistes i que no se centrin en els mateixos punts. Volem desestacionalitzar.

Què heu après com a directora financera de gestió a Projecte Home?

Una de les coses que he après ha estat valorar i posar en el centre les persones, a creure en les persones que per molt malament que vagin es mereixen una altra oportunitat. Aquest ànim em dona la força de saber que podem fer de Palma una ciutat millor. I podem ajudar la gent que està en situació vulnerable i que estarà en el centre de les nostres polítiques, perquè Ciutadans governa per a tothom.

Sembla que tothom ara posa les persones al centre?

Està molt bé que sigui així, a veure qui ho acaba fent de veres.

stats