Pablo Iglesias deixa la política després dels resultats de Madrid

Marxa perquè ja "no és útil" a Podem

2 min
Pablo Iglesias durant la seva compareixença

BarcelonaEl fins fa poc vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha anunciat aquest dimarts la seva dimissió al capdavant d'Unides Podem com a colofó a la jornada electoral del 4-M: "Deixo tots els meus càrrecs, deixo la política de partit i institucional". Ha estat l'últim dels caps de llista en comparèixer, però davant del micròfon a la seu del partit el seu missatge no s'ha fet esperar. "Quan un deixa de ser útil ha de saber retirar-se". Una moció de censura a Múrcia ha acabat amb la seva carrera política. Efecte papallona.

Iglesias s'ha mostrat "orgullós" del projecte que va començar ara fa set anys en unes eleccions europees i que acaba el 2021 amb 10 diputats a Madrid, insuficients perquè l'esquerra derrotés Isabel Díaz Ayuso. "Yo no sé lo que es el destino. Caminando fui lo que fui", s'ha acomiadat recitant una de les parts més conegudes de la cançó Necio de Silvio Rodríguez, que no ha culminat amb el "Yo me muero como viví" sinó amb un "fins sempre", mentre es col·locava la mascareta i abandonava el micròfon acompanyat dels seus col·laboradors.

Pablo Iglsias després d'anunciar que deixa la política

Yolanda Díaz va ser la ungida quan va deixar la vicepresidència espanyola i a Madrid deixa el camí desbrossat perquè sigui Isa Serra, la que havia de ser candidata fins que, enquestes en mà, ell va decidir que calia jugar fort per evitar que a Podem li passés el que aquest dimarts li ha acabat passant a Ciutadans. "Seguiré compromès amb el país però jo no seré un tap per a la renovació de lideratges que necessita la nostra força política", ha subratllat. I els canvis han de passar per la "feminització" del partit de la mà de les dones.

"Poca gent es podia imaginar les coses que hem aconseguit en aquests set anys", ha insistit el fundador d'un partit "que va canviar la història del nostre país i va acabar amb el bipartidisme". Ara, governant Espanya en coalició amb el PSOE "i en moltes comunitats autònomes i ajuntaments", considera que ha arribat el moment de marxar: "Em sento orgullós d’haver estat útil a la meva força política i al país". A partir d'ara es compromet a intentar seguir sent-ho fora del nucli de decisions.

“Que parli la majoria”

L’ex vicepresident segon del govern espanyol estava convençut que a la Comunitat de Madrid hi ha una majoria d’esquerres que no sortia a votar a les eleccions autonòmiques. “Que parli la majoria” era el seu lema de campanya i la va centrar en mobilitzar els municipis i districtes del sud i est de la perifèria. La participació ha crescut als nivells que desitjava, però no s’esperava que creixessin tant els partidaris d’Isabel Díaz Ayuso. Iglesias té marge per a l’autocrítica perquè la seva figura genera anticossos, però segurament la clau dels resultats és el mèrit de la candidata del PP i el demèrit de l’aspirant del PSOE, informa Ot Serra.

A nivell autonòmic, a més, Més Madrid guanya a Podem la batalla pel votant de l’esquerra alternativa. Així, Íñigo Errejón serveix freda la revenja de la victòria d’Iglesias dins de Podem, d’on ara marxa.

stats