Política 01/11/2019

Pablo Iglesias usa el Govern d'Armengol per atacar Pedro Sánchez

El líder d'Unides Podem protagonitza el primer acte de campanya en el Palau de Congressos de Palma davant més de 1.000 persones

Maria Llull
3 min
El líder d'unides Podem, Pablo Iglesias, aquest divendres en el Palau de Congressos de Palma

PalmaPablo Iglesias ha triat Palma per dur a terme el seu primer acte de campanya i no és casualitat: a les Illes Balears hi ha un executiu de coalició, en el qual el PSIB i Podem treballen de la mà, juntament amb MÉS. De fet, Iglesias ha usat el Govern de Francina Armengol per atacar Pedro Sánchez, amb qui no ha arribat a cap acord que evitàs unes noves eleccions. Més de 1.000 persones han omplert una de les sales del Palau de Congressos aquest divendres per escoltar el líder de la formació morada.

"Estic convençut que a Armengol li agradaria governar en solitari, però és intel·ligent i sap que, si no tens majoria absoluta, has de compartir les responsabilitats", ha dit Iglesias, qui ha recordat que Podem ha format part de governs al País Valencià, les Canàries, Aragó, Navarra i la Rioja. "Per què els barons del PSOE entenen que cal arribar a acords i Pedro Sánchez pensa que ha de tenir tot el poder sense vots suficients?", ha demanat.

Iglesias ha afirmat que a les Balears "s'ha respectat que la gent ha votat diferent i que s'ha acabat el bipartidisme" i ha destacat que els representants del partit morat formen part de l'Executiu "de manera responsable". "Segur que molta gent que va votar el PSOE està contenta que governem amb ells", ha afegit.

El líder de Podem ha criticat que el que cerquen "els poderosos" és un govern format per "PP i PSOE", com reflecteix "la premsa de dretes". "Ho advertim des de fa temps. El pla és la restauració del bipartidisme", ha afirmat. "Sánchez diu que no vol el PP, però també va prometre que derogaria la reforma laboral, que publicaria la llista d'evasors fiscals i que intervindria el mercat de lloguer, i no ho ha fet".

"Pedro Sánchez va reconèixer que havia rebut pressions l'any 2015 quan el varen expulsar del PSOE: d'Alierta, d''El País' i de Prisa. És el mateix que passa ara, el mateix pla que fa cinc anys: excloure milions de ciutadans que estan votant Unides Podem", ha explicat Iglesias, qui també ha recordat que s'han utilitzat instruments legals relacionats amb "les clavegueres de l'Estat". Els que no es presenten a les eleccions accepten els resultats quan els convé. Si no, posen en marxa la maquinària criminal".

Iglesias ha criticat amb força "els constitucionalistes", que "no han llegit" la Carta Magna i la utilitzen "com a pedra contra l'adversari", i ha fet un repàs d'alguns articles, com el 31, que diu que "el sistema fiscal ha de ser redistributiu"; el 35, que reconeix el treball com "un dret que ha d'estar remunerat de manera digna"; el 50, que fa referència a la "revalorització de les pensions"; i el 47, sobre el dret a l'habitatge.

Pel que fa a les propostes del seu partit, Iglesias ha recordat que inclouen la "pujada del salari mínim a 1.200 euros, la creació d'una empresa pública per comercialitzar energia, la "regulació del mercat de lloguer" i la "revalorització de les pensions amb l'IPC".

El candidat morat també s'ha referit als "patriotes" que "tenen doblers a Suïssa" o "acaben en consells d'administració" de l'empresa privada. "La pàtria no són les banderes ni els discursos inflamatoris", ha dit. "Defensar Espanya és entendre que hi ha diferents llengües, símbols i institucions", ha afegit.

Yllanes: "Li dic a Sánchez que quan Podem arriba a un govern no passa res"

El vicepresident del Govern balear i conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes, també ha participat en el míting d'aquest divendres, on s'ha mostrat orgullós de la participació del seu partit en l'Executiu presidit per Francina Armengol. "Quan Podem arriba a un govern no passa res. Li ho dic a Pedro Sánchez perquè estigui tranquil", ha assenyalat.

Així mateix, Yllanes ha tingut paraules crítiques per als companys de govern. "Sent gent del PSOE que parla de canviar el model turístic, però no ho fan", ha destacat, just després d'assegurar que els morats estan "complint amb els compromisos adquirits" en el pacte de Bellver.

No han faltat a la cita amb la militància les candidates al Congrés i al Senat, Antònia Jover, Lucía Muñoz i Beni Aguiló; i la consellera d'Agricultura, Mae de la Concha.

stats