Política 08/12/2019

Els problemes en les oposicions i l'eutanàsia, a debat al Parlament aquest dimarts

També s'abordaran altres qüestions com el mesurament de la contaminació i la situació econòmica de l'Arxipèlag

Ara Balears
2 min
El Parlament balear en una imatge d'arxiu

PalmaEls recents problemes en els concursos d'oposicions a les Balears i una futura llei que reguli l'eutanàsia seran dos dels temes es debatran en el ple del Parlament aquest dimarts, ha informat Efe. També d'altres, com el mesurament de la contaminació i la difusió de les dades que se n'obtinguin, i la situació econòmica de l'Arxipèlag.

El grup popular interpel·larà a la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, entorn dels problemes i la polèmica sorgida en diversos processos d'oposició que s'han dut a terme recentment a les Balears, amb la intenció que "en doni informació" a la Cambra, segons recull l'ordre del dia de la sessió.

El ple debatrà i votarà també una proposició no de llei del grup socialista, instant el govern central i el Congrés a elaborar una llei de drets i garanties de les persones en procés de morir i una reforma del Codi Penal "per facilitar una mort digna" i despenalitzar "l'eutanàsia i el suïcidi assistit, en aquells casos que la persona plantegi la possibilitat de posar fi a la vida per decisió pròpia".

Els diputats també debatran i votaran una proposició no de llei del diputat de Més per Menorca, Josep Castells, reclamant al Govern que instal·li estacions de mesurament de la contaminació de l'aire a Menorca, que mesuri a tot l'Arxipèlag la qualitat de l'aire i la presència de partícules segons fixa la directiva europea de la qualitat de l'aire del 2008. El diputat menorquí aspira també que totes les dades relatives a la contaminació a les Illes siguin públiques i es puguin consultar.

En el torn de preguntes de control al Govern, la presidenta, Francina Armengol, respondrà les tres preguntes de l'oposició sobre la situació econòmica i del mercat laboral a les Balears. El portaveu del grup popular, Biel Company, demanarà a Armengol la seva opinió sobre els darrers indicadors econòmics de les Illes que s'han publicat, i el d'El Pi, Jaume Font, sobre les darreres dades de l'atur. A més, el portaveu de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, preguntarà a Armengol quines mesures preveu adoptar el Govern davant l'increment dels terminis de pagament als proveïdors, i el de Vox, Jorge Campos, sobre les dificultats econòmiques de les famílies de les Illes aquest Nadal.

Abans de les preguntes dirigides a la presidenta, la diputada de Ciutadans, Patricia Guasp, també ja haurà preguntat al Govern per les mesures que preveu implantar per contrarestar les xifres de l'atur. El coportaveu del PP, Antoni Costa, demanarà a la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosari Sánchez, per què no ha inclòs cap derivat del REB als pressupostos de la Comunitat per al 2020.

El conseller d'Educació, Martí March, haurà de respondre una pregunta sobre els resultats a les Illes de l'informe Pisa i tres de relacionades amb infraestructures educatives. Altres qüestions que s'abordaran en el torn de control al Govern serà el sistema de control de l'horari laboral, l'increment del cost del transport marítim i la taxa d'avortaments.

stats