Política 21/11/2018

L'oposició critica els pressupostos del Consell de Mallorca per reduir la despesa municipal

També acusen l'equip de govern de presentar any rere any les mateixes inversions, que no s'arriben a executar

Carles Tudurí
2 min
El Ple es reunirà dilluns per debatre els pressupostos.

PalmaEls tres partits de l'oposició han criticat aquest dimecres els pressupostos del Consell de Mallorca per reduir la despesa que dedica als ajuntaments i la manca de capacitat per executar any rere any un seguir de projectes que en aquest exercici tornen a presentar com a novetat, "com la reforma de la Misericòrdia o del poliesportiu Sant Ferran". El PP, El Pi i Ciutadans presentaran esmenes a la totalitat a aquests pressupostos.

El responsable del PP al Consell, Mauricio Rovira, ha explicat que els pressupostos són 'irreals i de fantasia", ja que considera que una vegada comenci l'exercici seran modificats a voluntat de l'equip de govern, "com s'ha fet cada any".

Rovira ha indicat que mentre les inversions no s'executen, s'ha produït un increment de costos de personal i d'alts càrrecs. A més, ha considerat que prop de 62 milions pressupostats d'entrada ja no es podran gastar per diverses raons. Acusa els partits que governen la institució de pressupostar dues vegades els quasi 24 milions destinats a les obres dels danys de les inundacions del Llevant, ja que s'han inclòs en aquest exercici i en el del 2019. També s'assegura que els 31 milions destinats a carreteres tampoc no es podran gastar perquè depenen del govern estatal i el més probable és que no arribin. El mateix passaria amb els 7 milions d'ingressos previstos per al nou concurs de la ITV, que segons Rovira no es resoldrà abans de la tardor.

Un dels punts en els quals les crítiques del PP i El Pi han coincidit és la reducció de la despesa municipal. El conseller regionalista Antoni Pastor ha destacat que el 2019 els ajuntaments mallorquins rebran 8 milions menys del Consell. La despesa ha passat de 14 a 7 milions, ja que es destinen 3,5 milions d'aquesta partida al Llevant, a més d'una baixada d'1,5 milions per pagar despesa corrent dels ajuntaments.

El conseller regionalista Antoni Pastor ha qualificat d'escàndol els pressupostos, destacant baixades importants en matèria de política lingüística, cultura, ajudes a dones maltractades o dependència. A més, tant el PP com El Pi han criticat que augmenti una partida com la de publicitat institucional.

Ciutadans ha entrat menys en temes concrets pressupostaris i ha criticat de manera més global l'actuació de l'equip de govern. Segons la consellera Catalina Serra, no es té un projecte per a la ciutadania, de manera que la legislatura s'ha perdut. També ha insistit que el Consell aplica un projecte lingüístic "que imposa el castellà sobre el català i el mallorquí".

Ajornament del ple

Els tres partits han criticat que l'equip de govern presentàs els pressupostos en comissió i que intentàs celebrar el debat sobre el tema 48 hores després. La negativa de l'oposició a votar en la comissió ha provocat que s'ajorni el debat previst per a dijous fins al pròxim dimarts.

L'oposició s'ha mostrat indignada per aquest intent i ha destacat que no és possible preparar el debat sobre aquest tema en tan poc temps, ja que el projecte de pressupostos té més de 1.600 pàgines.

stats