Política 28/04/2020

El Govern es reuneix amb TUI per treballar la recuperació del mercat turístic alemany

L'oposició exigeix a l'Executiu que expliqui ja el desconfinament i la reactivació del sector

Maria Llull
4 min
El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball arribant aquest dimarts al Parlament

PalmaEl conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha anunciat que aquest dimarts es reunirà amb els dos màxims responsables del touroperador alemany TUI, juntament amb la directora general de Turisme, Rosana Morillo, per "fixar objectius comuns i crear un grup de treball per avançar en la recuperació de fluxos turístics entre Alemanya i les Balears". "Treballarem de la mà de les principals companyies del sector i amb l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola. Exigim un acord de protecció per al sector turístic", ha indicat. El conseller ha insistit que la reactivació econòmica ha d'anar per darrere de la garantia de la seguretat sanitària dels ciutadans i els treballadors durant la seva compareixença davant del Parlament.

L'oposició ha exigit al Govern en el ple del Parlament d'aquest dimarts que faci públic ja el pla de desconfinament per a les Balears i que es posi a treballar per a la reactivació del sector turístic a les Illes. El PP, Ciutadans i El Pi han considerat insuficients les mesures econòmiques que l'Executiu ha aplicat fins ara i que Negueruela ha explicat davant la Cambra, i han reclamat altres referents a la fiscalitat i a la situació dels autònoms, així com una major agilització de la tramitació dels ERTO per força major o dels préstecs d'Isba, amb aval del Govern, perquè les empreses tinguin liquiditat.

Negueruela ha repassat les mesures de protecció social i econòmica, tant les autonòmiques com les estatals, com els Expedients de Regulació Temporal de l'ocupació (ERTO) de força major. "El més important per la reactivació econòmica és que existeixin empreses i treballadors", ha dit el conseller sobre els ERTO. A més, ha destacat l'acord amb els agents socials i econòmics de les Illes per demanar al govern espanyol que les condicions dels ERTO per força major vagin més enllà de l'estat d'alarma. "Els acords entre els empresaris, els treballadors i el Govern són instruments de cohesió social", ha dit. El conseller ha explicat que la Direcció General de Treball ja ha resolt 14.276 ERTO d'un total de 19.000 presentats. "Se n'han denegat un 5% i s'estan revisant. És un procés complex", ha manifestat.

El diputat del PP, Toni Costa, ha destacat la necessitat de "plantejar objectius" a escala econòmica. "Una vegada superats els mals de la pandèmia, cal passar a una nova normalitat, superar el confinament, reprendre l'activitat de les empreses i que els treballadors ocupin els seus llocs de feina", ha comentat. "On és el pla de desconfinament? Per què els ciutadans d'altres comunitats coneixen els plans dels seus governs autonòmics i nosaltres no en sabem res?", ha demanat Costa.

Costa ha reclamat que les empreses comencin a tenir "certeses" sobre "quan i com podran obrir" i que el Govern treballi per "aconseguir que la temporada turística sigui la millor possible". El diputat popular ha acusat l'Executiu de no tenir "interès en la millor temporada turística". "Surti i digui que tot està perdut", ha demanat el diputat popular a Negueruela.

Amb l'objectiu de reactivar com abans millor el turisme, Costa ha demanat "tests massius i aïllaments selectius" per "garantir la seguretat dels viatgers" que vinguin a les Balears. "La hibernació és impossible per a moltes empreses i pime, i provocarà la desaparició d'un percentatge molt elevat del teixit productiu de les Illes", ha afegit.

El diputat del PP ha criticat que els préstecs ICO del govern espanyol "estan aturats en muntanyes de burocràcia", que "les ajudes al lloguer han fracassat" i que la tramitació dels ERTO "ha col·lapsat la Direcció General de Treball" del Govern. "Tampoc no sabem res de l'assimilació dels ERTO productius de força major", ha continuat, fent referència al pacte amb els agents socials i econòmics per demanar al govern espanyol que la protecció especial dels llocs de treball vagi més enllà de l'estat d'alarma. Pel que fa als crèdits Isba, Costa ha afirmat que "es necessiten set vegades més que els 100 milions" que s'han habilitat fins ara. "Posin 200 milions en ajudes directes, ajornin els impostos fins a l'octubre, suspenguin l'ecotaxa els anys 2020 i 2021, obrin una línia de préstecs en condicions privilegiades per a les famílies", ha assenyalat el diputat del PP fent referència a les propostes del seu partit.

El portaveu de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, ha reclamat que el Govern treballi per oferir una imatge de les Balears com a destinació turística segura i que es facin tests massius per "conèixer la situació real de la pandèmia" i "complir els protocols europeus". El diputat taronja ha demanat també que "els habitants de la Unió Europea" siguin considerats "turisme nacional". "El turisme necessita estímuls per reposicionar-se, i no fer res té un cost molt gran", ha continuat. "No prengui decisions sense escoltar els experts i aposti per la col·laboració publicoprivada", ha afegit el diputat taronja.

D'altra banda, el diputat d'El Pi, Josep Melià, ha retret al Govern que s'hagin denegat "més ERTO dels que s'havien de denegar" i ha reclamat a Negueruela que es posin en marxa mesures com el "passaport sanitari" que ajudin a reactivar el turisme. També ha demanat mesures fiscals, com suprimir l'ecotaxa el 2020 o llevar el cànon de l'aigua als hotels.

Quant als partits que donen suport al Govern, el diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas Collet, ha recordat que la llei Montoro manté immobilitzats en els bancs 600 euros dels romanents dels ajuntaments. "Hem estat grans contribuents i ara hem de reclamar a l'Estat allò que ens pertoca", ha destacat.

stats