Política 14/09/2021

Previsible, poc reivindicatiu i massa triomfalista: l'oposició critica el discurs d'Armengol al Debat de Política General

MÉS per Mallorca lamenta que la presidenta no hagi estat més exigent en les reclamacions a l'Estat

3 min
El portaveu del PP, Toni Costa, després del Debat de Política General.

PalmaEl parlament de la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha generat moltes crítiques entre els partits de l'oposició i fins i tot ha deixat certa insatisfacció entre els socis del Pacte, que han reclamat més contundència en àmbits com la relació de l'Executiu amb l'Estat. "Previsible", "poc reivindicatiu" i "massa triomfalista" han estat alguns dels qualificatius que els representants de la dreta han fet servir per referir-se al parlament d'Armengol, que aquest dimecres escoltarà les respostes dels grups parlamentaris.

"Ha estat un discurs totalment previsible. La presidenta no ha dit res que no esperàssim", ha assenyalat el portaveu del PP, Toni Costa, una vegada que Armengol ha acabat la seva intervenció. "Hem trobat una presidenta a qui li manca moltíssima d'humilitat", ha afegit el popular, qui ha criticat que el discurs ha estat una enumeració "de coses que ha fet meravellosament bé". Costa també ha recordat que el PP no té resposta a l'oferiment que Marga Prohens va fer dijous per arribar a un consens. "La presidenta ignora el plantejament del PP. Ens convida a participar en uns fòrums per fer-nos unes quantes fotos més, però els consensos de veritat consisteixen a seure a una taula i acordar les coses, no donar-les per fetes", ha afegit.

El portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha considerat "absent" el to reivindicatiu que la presidenta sí que ha mostrat en altres ocasions amb "les qüestions que arrossegam i que no tenim resoltes amb l'Estat", com el factor d'insularitat i la part fiscal del REB o la reforma del model de finançament autonòmic. A més, Melià ha criticat que hi hagi hagut "grans sectors oblidats" a les paraules d'Armengol, com "el comerç de proximitat". "Tampoc no ha dit res sobre política fiscal, cap canvi per suavitzar la situació de molts empresaris", ha continuat. El portaveu regionalista ha considerat que les paraules de la presidenta han estat "buides de contingut" i que no ha fet "cap autocrítica", malgrat que "algunes mesures, com la reconversió de zones turístiques madures, han estat un fracàs".

Per la seva banda, la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha lamentat que la presidenta hagi estat "massa optimista i massa triomfalista". "Ha mancat que assumís errades de manera valenta. No és el mateix demanar disculpes per la mala comunicació de les mesures restrictives", ha dit. Guasp ha criticat les lloances de la presidenta cap al sector públic, malgrat la precarietat de molts treballadors. D'altra banda, Guasp també ha valorat negativament que no s'hagin anunciat projectes estratègics per transformar el model econòmic de les Balears. "Cal invertir en les persones i no tant en infraestructures", ha sentenciat. El representant de Vox, Jorge Campos, ha assegurat que "la presidenta està esgotada i desconnectada de la realitat" i ha criticat que no hagi dit "una sola paraula sobre immigració", un tema que considera que "realment preocupa els ciutadans".

El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha recordat que, quan Armengol utilitza l'eufemisme 'repte demogràfic', el que fa en realitat és parlar de "la saturació de les Balears i de les seves conseqüències, que són moltes". "Quina solució hi dona? El model de finançament. I em preocupa que sigui l'única solució quan el REB és a la Constitució i parla d'insularitat", ha criticat, a més de recordar que el règim especial ha estat "el gran absent del discurs de la presidenta".

Pel que fa als partits del Pacte, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha considerat que "la presidenta hauria pogut ser més reivindicativa en les qüestions relacionades amb l'Estat". Per part de Podem, Alejandro López s'ha mostrat preocupat perquè la presidenta hagi "remarcat el turisme com a model econòmic". "Contrasta amb la intenció de diversificar", ha afegit. En canvi, la portaveu del PSIB, Pilar Costa, no ha tingut més que elogis per al discurs d'Armengol i ha considerat que aquest Debat de Política General és "de l'esperança i el futur".

stats