Política 01/09/2020

L'oposició carrega contra Martí March per la improvisació amb l'inici del curs escolar

El PP torna a reclamar proves PRC per a tot el personal educatiu

Ara Balears
3 min
Els partits de l'oposició han criticat la manca de previsió del Govern pel que fa a l'inici del curs escolar

Palma"Improvisació" ha estat el mantra dels partits de l'oposició durant la compareixença del conseller d'Educació, Martí March, davant del Parlament per explicar com serà l'inici del curs escolar. La diputada del PP Núria Riera ha estat la primera a criticar la gestió de March. Riera ha lamentat que "la improvisació" del Govern i "la manca de col·laboració amb l'oposició" han fet que els grans perjudicats siguin "els alumnes, les famílies i els docents". La popular ha recordat que "el PP demana tests massius a la població des del mes d'abril" i que també reclama que "es facin proves PCR a tot el personal educatiu".

Riera ha denunciat que, malgrat que la situació de la pandèmia empitjora a les Illes, la presidenta del Govern, Francina Armengol, continua "amagada, rere les xarxes socials, les rodes de premsa, la publicitat o els consells de govern a la carta", i ha apuntat que, "abans de l'estiu, el conseller d'Educació va dir que incorporaria 458 professors més". "Ara ens n'anuncia 560. Vol dir que la seva aposta davant les protestes educatives són 100 persones més per a 170.000 estudiants?", ha demanat.

La popular ha afirmat que la compareixença de March "deixa molts interrogants de summa rellevància, com per què s'ha fet un canvi de pla una setmana abans de començar el curs, quan els equips directius estaven acabant de quadrar els horaris del pla presencial; per què fa una setmana es deia que els grups de 25 infants eren segurs i ara la xifra ha baixat a 20; per què no s'estableixen normes comunes a tots els centres; per què hi haurà alumnes de Secundària que tindran garantida la presencialitat i altres no; o per què no es fan proves de control a tot el personal".

La diputada de Ciutadans, Patricia Guasp, també ha fet referència a "la manca de planificació i de previsió" del Govern, la qual "demostra que l'educació no és una prioritat" per a l'Executiu. Guasp ha indicat a March que "arriba tard i no aporta protocols clars d'actuació davant aquesta segona onada de contagis de la covid-19 que ja fa mesos que podia i s'hauria d'haver previst".

Així mateix, Guasp ha criticat el govern espanyol per haver passat "la patata calenta a les comunitats autònomes", encara que són aquestes les que tenen les competències en matèria d'educació. "Vostès l'han rebotada als centres educatius", ha continuat, a més de demanar que es deixi de "carregar tot el pes i tota la responsabilitat de la seguretat i la prevenció de la comunitat educativa als centres i als docents".

Ciutadans també ha exigit "proves PCR massives i la incorporació de la figura de l'infermer escolar en els centres educatius de les Illes", a banda de l'aprovació d'un pla de contingència estatal "coordinat amb les comunitats autònomes".

"Què passa amb el transport, les activitats extraescolars i l'escola matinera?", ha demanat per part seva la portaveu d'El Pi, Lina Pons, qui també ha destacat la necessitat de fer pedagogia amb els plans de contingència i explicar-los a les famílies. La diputada de Gent per Formentera, Sílvia tur, ha coincidit en aquest argument i ha assenyalat que cal fer els esmentats plans "en un llenguatge entenedor i comprensible".

Més recursos

Per part dels partits que donen suport al Govern, tant MÉS per Mallorca com Més per Menorca han demanat més recursos per fer front a les dificultats de la pandèmia dins de les aules. El diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas Collet ha defensat la necessitat de millorar el finançament dels ajuntaments, els quals juguen un "paper clau" en l'educació. "És necessari que tinguin veu i vot en les decisions i capacitat econòmica per executar-les. És imprescindible que el govern de l'Estat deixi d'atemptar contra l'autonomia municipal i tracti els ajuntaments com el que són, l'administració de referència per als ciutadans", ha dit Mas durant la seva intervenció.

A més, el diputat ecosobiranista ha censurat que "l'Estat ha estat bo per posar la mà dins la butxaca dels ciutadans de les Illes". Segons Mas, cal exigir a l'executiu espanyol que "aporti els recursos econòmics necessaris per començar el curs amb garanties, tant sanitàries com pedagògiques".

El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha manifestat que calen més espais, més personal sanitari i una "desinfecció permanent dels centres", amb més treballadors de neteja.

stats