CRÒNICA
Política 29/05/2018

L'ombra de la Gürtel plana sobre el Parlament

La corrupció i la moció de censura encenen el debat entre el PSIB i el PP

Jaume Ribas
3 min
Els diputats del PP, Margalida Prohens i Biel Company, han rebut dures crítiques per la corrupció al seu partit.

PalmaPle tens. Sobretot durant els primers minuts de sessió de control, que ha permès el cos a cos més directe entre el Govern i l'oposició. La consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, ha estat la primera a treure el tema de la Gürtel en una resposta al diputat del PP Antoni Camps. "Els diputats del Partit Popular haurien d'estar empegueïts", li ha dit la poblera al menorquí fent referència a la sentència del cas Gürtel. Camps ha contraatacat ràpidament afirmant que el Partit Socialista també havia de "demanar perdó per moltes coses" i n'ha fet una llista: "El xalet de Sa Nostra, Filesa i els ERO d'Andalusia".

El PP tenia les de perdre en un debat sobre corrupció pocs dies després que es donàs a conèixer la sentència del cas Gürtel, de manera que els oradors del PSIB han continuat pressionant. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assegurat que quan el PP balear va decidir suprimir l'antiga ecotaxa "degué ser perquè el seu interès era omplir la caixa B" i ha demanat continuar amb la "vergonya" de tenir el PP al govern de l'Estat.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, en una intervenció adreçada a la bancada del PP.

"Puc demanar perdó les vegades que faci falta, no em cauen els anells, però potser és necessari que vostè li demani al senyor Alcover què passa amb Son Bordoi", ha dit Prohens, parant els cops dels socialistes. Les disculpes dels conservadors illencs contrasten amb les declaracions sobre els "casos aïllats" que va fer Mariano Rajoy o de la ministra Cospedal, que fins i tot va posar en dubte els jutges.

Els socialistes no han estat els únics que han fet dures crítiques a la corrupció del PP i la diputada de Podem Laura Camargo ha definit el Partit Popular com un "sistema de corrupció institucionalitzada" encarregat de "parasitar" les institucions.

Lleis d'habitatge i d'ILP

A més d'escalfar motors per la moció de censura socialista d'aquest divendres al Congrés dels Diputats i debatre el tema de la corrupció del PP, el ple del Parlament d'avui també ha aprovat dues noves lleis: la primera llei d'habitatge i la nova llei que regula la presentació d'iniciatives legislatives populars.

La Llei d'habitatge ha evidenciat una divisió clara entre l'esquerra, que impulsa el control als grans tenidors de cases buides i la regulació del mercat, i la dreta, que ha votat majoritàriament en contra de la llei i ha exigit "respectar la propietat privada".

El text de la nova llei inclou l'anomenada esmena Nadal, que detalla l'ampliació i conversió de places residencials en turístiques que pot fer el manacorí al seu centre internacional de Manacor. El diputat del PP i oncle del tennista Rafel Nadal s'ha abstingut de votar aquest punt concret de la llei, que s'ha tirat endavant amb els vots a favor del PP, el PSIB, El Pi i Ciutadans.

Després del recés per dinar, el text també ha aprovat, aquesta vegada per unanimitat, la modificació de la regulació de les Iniciatives Legislatives Populars (ILP) impulsada per MÉS per Menorca. Amb la nova llei calen menys signatures per tirar endavant una iniciativa d'aquestes característiques i la mesa del Parlament està obligada que sigui discutida al ple.

stats