Política 27/11/2018

Els oficialistes s'imposen a Aina Díaz i controlaran les candidatures de Podem

A Menorca, l'independent Cristina Gómez guanya sense el suport de l'aparell i deixa en el número 2 Julio de Souza

Jaume Ribas
3 min
D'esquerra a dreta: la secretària general, Mae de la Concha; el cap de llista al Parlament, Juan Pedro Yllanes, i el secretari d'organtizació de Podem, Alejandro López.

PalmaEls oficialistes de Podem s'han imposat amb claredat a totes les institucions excepte el Consell de Menorca. Podem ha anunciat aquest dimarts els resultats del procés de primàries que ha organitzat per confeccionar les llistes electorals per al 2019. El partit morat ha organitzat primàries per definir les seves paperetes al Parlament, als consells de Mallorca, Eivissa i Mallorca i a l'Ajuntament de Palma, mentre que els ajuntaments més petits hauran d'esperar a final d'any.

Juan Pedro Yllanes era l'únic candidat a liderar la llista al Parlament i, per tant, les primàries només han servit per confirmar la seva candidatura, que ha rebut 1.344 vots dels 1.355 totals. Ha passat el mateix en els casos d'Aurora Ribot per al Consell de Mallorca, de Viviana De Sans per al Consell d'Eivissa i d'Alberto Jarabo per a Cort.

Fracàs de Sumant Equips Podem

La militant Aina Díaz va presentar una candidatura batejada amb el nom de Sumant Equips Podem al Parlament. La seva intenció no era desbancar Yllanes, sinó ocupar els llocs a partir del segon de la llista. Tot i això, l'aspirant ha obtingut molt poc suport i ha quedat la 15a, sense cap opció real d'entrar al Parlament.

L'anunci dels resultats de Podem s'ha retardat més d'una hora. Es deu, segons ha explicat el partit, a un problema amb el sistema de recompte a escala estatal. Podem utilitza el mètode Desborda, que és una fórmula que atorga punts als candidats en funció d'en quin lloc els situa el votant a les llistes. L'errada, pel que sembla, és que en el primer recompte s'havia aplicat una ponderació dels candidats que corresponia a les darreres primàries internes i no a aquest procés. Amb el primer recompte, la no oficialista Aina Díaz quedava fins i tot pitjor, la vintena. Així mateix, el secretari d'organització, Alejandro López, ha recordat que aquests resultats s'hauran d'ajustar en funció de la llei electoral, les normes de paritat i la probable coalició amb Esquerra Unida, que elegirà els seus candidats fora d'aquest procés.

"Un Govern més valent"

El guanyador de les primàries i ja cap de llista de Podem, Juan Pedro Yllanes, ha assegurat que la resta de la llista que l'acompanyarà és "l'equip amb el qual vol governar la Comunitat Autònoma". A més, ha insistit que "la gent de les Illes Balears es mereix un segon govern progressista, però un govern progressista més valent que el que hi ha hagut fins ara".

Mae de la Concha, la secretària general, s'ha pronunciat sobre la victòria sorpresa de Gómez a Menorca. "Ha fet molt bona feina aquests anys i formarà molt bon equip amb Julio de Souza", ha dit. A més, ha valorat que veterans de Podem com Laura Camargo, Aligi Molina o Baltasar Picornell abandonin la primera fila: "Em sembla molt normal que gent que ha participat els primers quatre anys ara vulgui tornar a la seva antiga feina o a un treball dins Podem però en segona línia".

Algunes fregades amb Esquerra Unida

A més de les cinc institucions on s'han fet primàries, Podem té previst fer candidatures a "uns 20 municipis, possiblement més amb les confluències i la coalició amb Esquerra Unida", segons ha dit el secretari d'organització. Alejandro López afirma que les negociacions són "tranquil·les i pausades" tot i que hi ha "algunes fregades". "En poc temps tindrem una confluència en què tant Esquerra Unida com Podem estaran satisfets", ha assegurat.

stats