Política 04/10/2018

Podem proposa el retorn obligatori del sistema de devolució d'envasos als comerços

La formació ha presentat 91 propostes a la Llei de residus, de les quals només 17 no han estat consensuades amb els seus socis de govern

Kike Oñate
1 min
La consellera de Medi Ambient al Consell de Mallorca Sandra Espeja i el diputat per Eivissa Aitor Morrás.

PalmaEl grup parlamentari de Podem ha presentat aquest dijous 91 esmenes a la Llei de residus i sòls contaminants, de les quals només 17 no han estat consensuades amb els seus socis de govern. Entre aquestes, el partit opta per l'obligatorietat del sistema de devolució d'envasos als supermercats, a més de l'ús de pesticides i productes de neteja naturals i ecològics, que la llei no preveu.

Actualment, la Llei de residus només preveu la possibilitat d'instal·lar màquines als supermercats on es pugui introduir l'envàs i aquest et retorni doblers o un tiquet per poder fer la compra al comerç. "Aquest sistema funciona a molts països europeus i aconsegueix el 98% de taxes de recollida selectiva dels envasos", ha dit la consellera de Medi Ambient del Consell de Mallorca, Sandra Espeja, celebrant que es reculli a la llei, però considerant que "s'ha de fer una passa més".

Des de Podem aspiren a "potenciar l'economia circular i posar fi al problema dels residus a les platges i muntanyes". En aquesta línia, el diputat Aitor Morrás ha explicat que han mantingut reunions amb grans empreses vinculades a la fabricació de plàstics per instar-les a invertir en R+D+i perquè fabriquin amb productes biodegradables. Gilette, Nespresso, High-Kone o HP i altres organismes com l'Associació Nacional d'Aigües Envasades, la Federació Espanyola d'Indústries de l'Alimentació i les Begudes, a més d'Ecovidreo i Ecoembes, s'han mostrat "comprensives per protegir les Balears, tot i haver-hi grans interessos econòmics", ha confirmat Morrás.

stats