CRÒNICA

Les normes de la casa Nadal

Amb una llei 'ad hoc' per construir el centre de tecnificació de Manacor, que requereix que qualsevol canvi passi també per una votació al Parlament, ara s'hi farà una ampliació per mitjà d'una polèmica esmena a la Llei d'habitatge 

S'ha aprovat per unanimitat la treballadíssima Llei del tercer sector; han debatut l'omnipresent Pla de mobilitat, l'atac al català havia de ser un dels temes estrella de la jornada... però la batalla en el ple del Parlament d'aquest dimarts l'ha protagonitzat MÉS per Menorca. No li manquen motius, ja que el grup és el promotor d'una de les lleis estrella d'aquesta legislatura, la Llei d'habitatge. Tot  haurien  estat flors i violes si el PP i PSOE no s'haguessin posat d'acord per allargar l'estora de la família Nadal a Manacor.

El grup menorquí denuncia que la Llei d'habitatge fa setmanes que està paralitzada perquè els dos partits majoritaris així ho volen. Segons que expliquen, es tracta de continuar amb una mala  praxi  que permet exonerar per llei un promotor privat dels paràmetres urbanístics de Manacor.
I qui és aquest promotor  privat ? L'estimat i idolatrat manacorí de fama mundial, Rafel Nadal. És just? S'ho  mereix?  Pot un govern d'esquerres progressistes aprovar una llei específica per al  tennista ? Davant aquestes preguntes, a MÉS per Menorca li han demanat que miri cap a una altra banda . I ha estat l'esmena, la intencionalitat, la manca de transparència i, també, el fet d'embrutar una llei que consideren immaculada amb l'ombra d'un possible urbanisme a la carta.

Per què es veu així? L'any 2012 s'aprovà una llei "d'una manera molt  estranya " perquè l'Ajuntament de Manacor, llavors en mans del PP (Antoni Pastor), no acceptà unes compensacions urbanístiques del 5%, quan normalment són del 15%. Davant la  negativa  municipal, es va acudir al Govern, que aprovà una llei 'ex professo' per garantir la  construcció  del centre Rafel Nadal. Com que el centre s'aprovà per llei, cada  modificació  que s'hi faci també s'ha d'aprovar per llei. I així neix aquesta esmena. La  família  Nadal vol fer-hi pistes cobertes i vol reconvertir places residencials en turístiques. I d'això es tracta. A més, segons que destaca  el portaveu del  PSIB  Andreu Alcover, i en sintonia amb la resposta de la presidenta durant el ple, es retornen les competències urbanístiques sobre aquest centre a Manacor. El que no destaquen és que amb l'esmena això no passarà  fins l'any 2022 i durant aquest temps qualsevol esmena com aquesta pot regular noves ampliacions.

El PSOE es defensa. Diu que les places residencials ja existeixen, que només es tracta d'un canvi d'usos  i es reduiran dues places. A més, assenyala la importància que un centre de tecnificació d'escala mundial tingui pistes cobertes. "Ningú no parla d'aquesta necessitat", es queixa.
Certament, s'ha posat el focus en altres qüestions. "Aquesta és la segona deslleialtat del partit socialista en matèria d'urbanisme", alerta el portaveu de Podem,  Alberto   Jarabo . "La primera va ser amb la Llei d'urbanisme, afavorint els interessos  del senyor  Matutes, i aquesta afavoreix els interessos particulars de la  família  Nadal". Avisa que hi haurà cridada a files al Govern. MÉS per Mallorca s' ha   posicionat , de manera dissimulada , al costat dels seus homòlegs menorquins.

Qui deu aplaudir des de la bancada aquest gir del joc és un PP que comença a despreocupar-se de si es retola en català o no. 

EDICIÓ PAPER 19/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF