Política 07/09/2018

Noguera acusa el PP de no haver informat dels abocaments

Segons el batle de Palma, entre el 2012 i el 2014 va haver-hi 31 episodis d'abocament i només es van hissar 5 banderes vermelles

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'ARA Balears.

PalmaEl batle de Palma, Antoni Noguera, ha acusat el PP de no haver informat la població durant la legislatura passada dels abocaments a les platges que es van registrar i ha atribuït a les infraestructures obsoletes els episodis d'aquest estiu, que han suposat cinc tancaments de les platges al bany.

Noguera ha defensat que l'Ajuntament actua "de manera àgil i eficient" cada vegada que hi ha un abocament i ho ha comparat amb l'ocorregut en la legislatura anterior, quan assegura que entre el 2012 i el 2014 va haver-hi 31 episodis d'abocament i només es van hissar banderes vermelles per impedir el bany cinc vegades i la majoria per males condicions meteorològiques.

Segons Noguera, des de 2015 cada vegada que hi ha un abocament d'aigües residuals o mixtes (pluvials i residuals), Emaya ho comunica al Servei de Platges, s'hissa bandera vermella, es prenen mostres per comprovar l'estat de l'aigua i no s'hi autoritza el bany fins que sigui considerada apta.

El batle assegura que durant la legislatura passada, quan governava Palma el PP, "no hi havia comunicació entre Emaya i el Servei de Platges, ni entre aquests i la ciutadania, i no es comunicaven els abocaments ni es tancaven les platges, amb tots els perills que suposa jugar amb la salut i la seguretat de les persones".

Noguera ha apuntat que la ciutat "té un dèficit important d'infraestructures en matèria de sanejament" i que la depuradora del Coll d'en Rabassa, de més de 40 anys, està obsoleta, per la qual cosa es produeixen "abocaments puntuals" quan sobrepassa la seva capacitat.

Així mateix, assenyala que està en elaboració un avantprojecte per a la nova depuradora, adjudicat pel Ministeri de Medi ambient, i Emaya ha adquirit els terrenys adjacents a l'actual per construir-la, però no indica quan es farà.

A més, Cort va signar un protocol d'inversions en sanejament i depuració el 2017 amb el Govern per destinar 35 milions d'euros del cànon de sanejament a diverses actuacions, entre les quals hi ha la construcció d'un col·lector d'aigües mixtes per depurar-les i d'un dipòsit de retenció d'aigua per recollir la pluja i evitar els abocaments. Noguera indica que les obres podrien començar a final d'any.

Ha destacat, a més, la neteja del col·lector d'aigües pluvials de la Platja de Palma realitzat per Emaya, amb l'extracció de 1.000 tones de fang "que abans sortien a la mar", provocaven episodis de contaminació i fins i tot algun tancament de punts de la platja el 2015.

stats