Eleccions a Madrid
Política 26/03/2021

"Si tu no hi vas, la dreta es queda": Iglesias emula a Madrid l'eslògan del PSC del 2008

Podem atia l'espantall del govern d'Ayuso amb Vox per mobilitzar l'esquerra

3 min
L'encara vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, durant la seva darrera sessió de control al Congrés.

MadridA Madrid les eleccions del 4 de maig ja condicionen la política a nivell estatal, fins al punt que Pablo Iglesias des d'avui divendres ja no és diputat al Congrés i dimarts celebrarà el seu últim consell de ministres com a vicepresident segon del govern espanyol. Amb la mirada posada en la campanya dels comicis a la Comunitat de Madrid, la formació lila ha donat a conèixer un primer cartell de precampanya en què opta per la fórmula màgica del PSC en les eleccions generals del 2008. "Si tu no hi vas, la dreta es queda", en un clar símil d'aquell cartell que va portar Carme Chacón a guanyar els comicis a Catalunya: "Si tu no hi vas, ells tornen".

Atiar l'espantall de la dreta per mobilitzar el seu votant és tan bàsic com necessari per a l'esquerra madrilenya, en un territori on les últimes dècades el PP no s'ha mogut de la Puerta del Sol. La fragmentació del vot va estar a punt de passar-li factura el 2019 i la triple dreta va aconseguir neutralitzar la victòria del PSOE per només un escó de diferència. Aquesta vegada Isabel Díaz Ayuso i Vox poden treure rèdit de la caiguda de Cs i, amb aquestes previsions, Podem no dubta a cridar l'esquerra perquè ningú es quedi a casa. "Si ho fas, continuarà Ayuso com a presidenta i amb la novetat que l'extrema dreta podria governar", seria el missatge.

El context polític a Madrid reuneix tots els ingredients per optar per aquesta fórmula que, més enllà de l'eslògan concret, és una idea recurrent. En les últimes eleccions catalanes, el que es desprèn del lema del PSC del 2008 ja inspirava molts dels missatges dels candidats del 14-F: demanar el vot per anar en contra de l'opositor. Abans, sense amagar l'analogia, ERC va elaborar un cartell per a les eleccions generals del 28 d'abril del 2019 en què comparava el seu amb el dels socialistes. "Si nosaltres hi anem, hi tornarem", deia el missatge dels republicans, amb la figura d'Oriol Junqueras amb el puny alçat. També en van fer un altre amb una frase encara més semblant a l'original: "Si tu no hi vas, ells hi tornen". Aquesta vegada, en lloc d'aparèixer líders del PP, hi sortien els candidats del PSOE i Cs, Pedro Sánchez i Albert Rivera.

Com s'ha vist, la tria d'aquesta fórmula implica que en la imatge es personalitzi el rival i en el cartell que ja ha dissenyat Podem hi apareixen Ayuso i la candidata de Vox, Rocío Monasterio, amb els ulls ratllats. Això entronca també amb la campanya que plantejarà Iglesias, personalitzada en la contraposició del seu model i el d'Ayuso. La presidenta madrilenya ja va adobar el terreny amb el lema "Comunisme o llibertat". El duel Ayuso contra Iglesias interessa a les dues bandes, fet que obliga a altres partits a reclamar l'atenció d'altres maneres.

Gabilondo: "Soso, serio y formal"

És el cas d'Ángel Gabilondo, que no necessita que els altres busquin estratègies que cridin l'atenció per abraçar l'espai de la moderació. Ja ho és per definició, però ha aprofitat la precampanya per explotar el seu caràcter. El cap de setmana passat es va presentar com a candidat al costat de Sánchez amb un vídeo en què presumeix de ser "ensopit, seriós i formal" [Soso, serio y formal], condicions preferibles a les radicals i abraonades, segons el seu criteri, que representarien Ayuso i Iglesias. Aquesta setmana, que Gabilondo ha presentat diversos membres de la seva candidatura, ha donat recorregut a aquesta imatge anunciant que no vol pactar amb el líder de Podem.

Tot i les possibilitats reals que Cs no entri a l'Assemblea de Madrid, el candidat socialista ha deixat clar que vol pactar amb Més Madrid i la formació taronja. Aquesta voluntat, juntament amb la promesa de no apujar impostos en els pròxims dos anys de legislatura si és president, denoten la intenció de captar vots centristes de Cs perquè no vagin tots a la dreta. Una estratègia que, si sortís, acabaria beneficiant el conjunt de l'esquerra. Gabilondo anuncia un hipotètic pacte amb Cs per, en realitat, atreure els seus votants, amb un lema també associat al partit d'Inés Arrimadas. Soso, serio y formal és una picada d'ullet a Loquillo, que des dels primers anys de vida de Cs s'hi va declarar proper.

stats