Política 03/06/2019

Podem, a favor de negociar la proposta de MÉS per un nou impost ambiental

Els diputats han recollit aquest dilluns les seves credencials al Parlament

Maria Llull
2 min
Els diputats de Podem, en el moment de recollir les seves credencials.

PalmaEl cap de llista d'Unides Podem al Parlament, Juan Pedro Yllanes, ha assenyalat aquest dilluns que el partit morat és favorable a negociar la proposta de MÉS per Mallorca per un nou impost ambiental que gravi les empreses contaminants, una taxa que ja va figurar en els Acords pel Canvi de la passada legislatura. "Estam absolutament a favor de parlar d'això", ha dit Yllanes.

Aquestes declaracions s'han produït després que els diputats del Parlament i els consellers dels consells insulars hagin recollit aquest dilluns les seves credencials al Parlament –excepte els d'El Pi, que ho faran en un altre moment.

Yllanes ha reconegut que la setmana passada va mantenir contactes informals tant amb Francina Armengol com amb Miquel Ensenyat, i ha indicat que l'equip negociador de Podem estarà integrat per Mae de la Concha, Alejandro López i Pep Malagrava. "No tenim línies vermelles, sinó morades i verdes, perquè les nostres polítiques giraran entorn del feminisme i l'ecologisme", ha explicat Yllanes sobre la negociació.

El líder de Podem considera que hi ha el marge necessari, perquè les negociacions poden continuar una vegada s'hagi constituït el Parlament. La data límit per dur a terme la sessió constitutiva és el 25 de juny. Després d'aquesta, hi haurà 15 dies per a la investidura.

Per la seva banda, el representant de MÉS, Miquel Gallardo, ha apuntat que una de les exigències dels ecosobiranistes durant la negociació serà completar els passats Acords pel Canvi. "Queda pendent un 5% del que es va acordar", ha dit Gallardo, qui ha indicat també que la seva formació reclamarà ambició en els temes que afecten "la sostenibilitat, el finançament i el REB".

"L'acord hauria de ser relativament ràpid, però no serà vàlid qualsevol pacte", ha dit Gallardo. "Si les idees i el programa de MÉS queden en segon terme o MÉS té poca visibilitat, no ho serà", ha afegit. A més, Gallardo ha criticat la possibilitat que el nou Govern estigués disposat a reformar les lleis turística o agrària, o a rebaixar l'ecotaxa. "Si la línia no va per aquí, es reeditarà el Pacte", ha afirmat.

Vox: "Un Govern progressista és una mala notícia per a les Balears"

El líder de Vox, Jorge Campos, ha lamentat la reedició d'un Govern progressista a les Illes, el qual ha considerat "una mala notícia per a les Balears". Malgrat que la majoria de votants ha optat per partits d'esquerres, Campos ha assegurat que es queda "amb el missatge de suport de la ciutadania".

A més, Campos ha considerat que els resultats electorals donaran a Vox "més visibilitat i recursos" per aconseguir "un escenari diferent".

Marc Pérez-Ribas serà el portaveu de Cs

El cap de llista de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, ha anunciat que ell mateix serà el portaveu del partit taronja al Parlament. Segons Pérez-Ribas, l'oposició de Cs serà "rigorosa, activa i bel·ligerant quan calgui".

Sobre les crítiques al voltant dels candidats del partit taronja, que no han aconseguit els resultats esperats, el portaveu ha demanat que, "si hi ha veus discrepants, s'identifiquin".

stats