Mor l'històric dirigent del PP de Catalunya, Jordi Cornet, als 56 anys després d'una llarga malaltia

Sent número 2 d'Alícia Sánchez-Camacho, el PP va obtenir els seus millors resultats

i
Gerard Pruna
3 min
Jordi Cornet

BarcelonaJordi Cornet, històric dirigent del PP de Catalunya, ha mort aquesta matinada als 56 anys víctima d'un càncer que patia des del 2015. Afiliat a la formació conservadora des del 1986, Cornet va ser la mà dreta d'Alícia Sánchez-Camacho durant la seva etapa al capdavant dels populars catalans. Cornet va ser el seu secretari general i home de màxima confiança i va pilotar les seves campanyes del 2010 i el 2012, que van portar el PP de Catalunya als seus millors resultats: 18 i 19 diputats, respectivament. Arran d'aquells resultats, Cornet va ser també secretari primer de la mesa del Parlament durant un any –del 2011 al 2012– fins que amb l'arribada de Mariano Rajoy a la Moncloa va ser escollit delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca, càrrec que ocuparia fins al 2018, quan va ser substituït per Pere Navarro amb l'arribada de Pedro Sánchez al poder.

La seva carrera política es va forjar a la sala de màquines del partit –va ser-ne gerent del 1991 al 1996 i va coordinar nombroses campanyes electorals tant catalanes com espanyoles i municipals– i l'Ajuntament de Barcelona. Al consistori de la capital catalana va ser regidor del 1995 al 2010, i va exercir de portaveu del grup municipal en l'última etapa. Del 2003 al 2010 també va ser diputat provincial a la Diputació de Barcelona.

El seu ampli coneixement de la vida interna del partit –i els seus equilibris interns– van portar Alícia Sánchez-Camacho a situar-lo com a secretari general després del convuls congrés que els populars catalans van celebrar el juliol del 2008, en què Camacho va imposar-se per la mínima a Montserrat Nebrera. Des d'aquesta posició va aconseguir els seus principals èxits en política. Primer, superant els millors resultats de la història del partit a Catalunya amb 18 i 19 diputats el 2010 i el 2012 –deixava enrere els 17 que havia aconseguit Aleix Vidal-Quadras el 1995 i que fins aleshores eren el topall dels populars–, i després, convertint-lo en un actor rellevant de la política catalana en els primers anys del govern d'Artur Mas.

El seu caràcter afable el va convertir en una de les peces clau per desencallar les llargues negociacions que van mantenir durant aquells anys el PP i CiU per aprovar els pressupostos de la Generalitat tant del 2011 com del 2012. Un perfil dialogant que va poder lluir també en la seva última etapa professional al capdavant del Consorci de la Zona Franca, on la interlocució amb institucions i empreses és constant. Des del 2015 va haver de fer aquesta feina lluitant alhora contra un càncer que no li ha donat treva.

El record d'actuals dirigents del PP i d'altres formacions

Diversos dirigents del PP han expressat el seu condol a la família a través de les xarxes socials i també han recordat el llegat de Cornet. El president del partit a Catalunya, Alejandro Fernández, l'ha presentat com un "magnífic polític, però per sobre de tot un home de bé que va demostrar un coratge i una força admirables".

L'expresident del govern espanyol i exlíder del PP Mariano Rajoy també ha fet una piulada a Twitter en record a Cornet, a qui ha presentat com un "home generós i patriota" i de qui també ha destacat el seu "coratge i la seva bondat".

L'expresidenta del PP a Catalunya Alícia Sánchez Camacho, amb qui Cornet va ser secretari general, també ha expressat el seu record a través de Twitter. "Vas ser l'artífex dels nostres èxits", ha remarcat.

També ho ha fet l'alcalde de Badalona i expresident del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que en una piulada a Twitter ha afirmat que va ser un "home de grans conviccions". "Gran amic que va estar a les dures i a les madures", ha expressat.

La portaveu del PP al Parlament Europeu, Dolors Montserrat, també ha tingut paraules de record per a Cornet. "Ens ha deixat una persona increïble amb un cor enorme", ha dit també en una piulada a Twitter, on ha remarcat que va ser "un gran secretari general del PPC".

També han volgut expressar el seu condol dirigents polítics d'altres formacions com el diputat del PSC Salvador Illa o també l'exdiputat de Ciutadans al Parlament Jordi Cañas.

stats