Política 28/01/2014

Montoro admet que elimina les balances fiscals per evitar-ne "l'ús indegut" que en fa el sobiranisme

El ministre assegura en una entrevista a RNE que "hi ha persones que per les balances fiscals creuen que necessiten independitzar-se", i que això ha portat el debat "lluny de la racionalitat"

Ara / Europa Press
2 min

MadridEl ministre espanyol d'Hisenda ha admès que un dels motius de la seva decisió de deixar de publicar les balances fiscals i substituir-les per un "càlcul regionalitzat" és evitar "l'ús indegut" dels comptes que fa el sobiranisme, segons el seu punt de vista.

En una entrevista a Ràdio Nacional d'Espanya (RNE) ha dit: "Fixi's si és indegut, que hi ha persones que creuen que per raó de la seva balança fiscal necessiten independitzar-se", ha afirmat. I ha afegit que el debat que s'ha generat sobre aquest tema queda "lluny de la racionalitat".

Just el dia en què la patronal Foment del Treball –que sempre s'ha mantingut allunyada del sobiranisme– ha reclamat que es continuïn publicant les balances, el ministre ha criticat "l'ús indegut" d'aquest càlcul i ha repetit un missatge habitual del PP: "Els territoris no paguen impostos, els subjectes passius som els ciutadans, ho paguem els ciutadans". Per això ha demanat moderar el llenguatge i "evitar greuges comparatius i respostes feridores" quan s'explica on van "els diners dels espanyols". En el cas de Catalunya, ha dit, va fonamentalment a les farmàcies, la sanitat i l'educació, i ha recalcat que el govern estatal no pot "controlar la resta del pressupost de la Generalitat".

En qualsevol cas, segons ell l'objectiu del nou càlcul "regionalitzat" és "identificar si és veritat que hi ha ciutadans que per viure en un determinat territori no tenen igualtat d'accés als serveis públics". Troba essencial que hi hagi un "esperit integrador" per "no enfrontar els ciutadans" i alhora aconseguir que "els serveis públics facin una funció d'equitat" perquè els ciutadans tinguin les mateixes oportunitats amb independència d'on resideixin.

Montoro ha insistit que és "responsabilitat del govern [espanyol] garantir el finançament dels serveis públics" i facilitar el pagament als proveïdors catalans, "que són els que fan arribar als ciutadans els serveis públics", ha puntualitzat. "Dono al ciutadà la seguretat que seguirà rebent aquests serveis", ha dit.

stats