Política 13/06/2016

Mónica Oltra: la rival valenciana de Podem que Pablo Iglesias vol per a la seva campanya

La líder de Compromís compagina la campanya valenciana amb diversos actes arreu l'Estat organitzats per les confluències del partit lila

Salva Almenar
3 min
Mónica Oltra, junt a Íñigo Errejón i Joan Baldoví, en l'acte de la coalició 'A la valenciana' celebrat aquest diumenge al poliesportiu valencià del Cabanyal.

ValènciaLa vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, s'ha convertit en un referent estatal de la nova fornada de polítics que governen des de les eleccions del 24 de maig de 2015. A l'estil d'Ada Colau, Oltra transcendeix les fronteres del País Valencià i les seves opinions s'escolten a Madrid i Barcelona; un fet inusual en la classe política valenciana.

Mónica Oltra és la cara visible del canvi i de la nova política al País Valencià i malgrat no militar a Podem i ser la líder de Compromís –partit que competeix pel mateix espai polític que la formació lila–, Pablo Iglesias la considera una de les seves. De fet, un dels fundadors de Podem, Juan Carlos Monedero, ja va advertir que Mónica Oltra, malgrat no ser del partit, sí que la "representava". Poc després d'aquestes declaracions, el pacte Compromís-Podem per concórrer a les eleccions del 20 de desembre es va tancar i ara, per als comicis del 26 de juny, l'acord s'ha reeditat amb la incorporació d'Esquerra Unida.

Amb el pacte entre Compromís i Podem al País Valencià i amb la gran exposició mediàtica viscuda per Mónica Oltra els darrers mesos, Pablo Iglesias i les confluències pròximes al partit lila han decidit comptar amb la vicepresidenta valenciana per a molts actes de campanya arreu el país. Oltra s'ha convertit en un referent polític valorat arreu de l'Estat com ho pugui ser Ada Colau o Manuela Carmena. Per aquesta raó, durant aquesta campanya Oltra compaginarà els actes de la coalició 'A la valenciana' amb els actes de Podem a diverses ciutats de l'Estat i amb el seu treball com a vicepresidenta de la Generalitat Valenciana.

'Tournée' de 'mitinera'

Aquest cap de setmana, Oltra ha fet la seva primera excursió fora del País Valencià. Dissabte va participar en un míting a Barcelona d'En comú Podem juntament amb Pablo Iglesias, Íñigo Errejón, Ada Colau i Xavier Domènech. La següent parada fora del País Valencià serà a Mallorca dijous, dia 16, quan participarà en l'acte central d'Units Podem Més amb Iglesias, Errejón i Colau. Abans d'encetar la darrera setmana de campanya, Oltra viatjarà a la Corunya. Serà el dia 19 per participar en un acte electoral junt a Xulio Ferreiro, Alberto Garzón i Errejón.

Mónica Oltra, Ada Colau, Pablo Iglesias i Xavier Domènech al míting d'Arc de Triomf.

Però potser el fet més significatiu de la coincidència ideològica de Podem amb Oltra sigui que la líder de Compromís participarà en l'acte de cloenda de campanya que el partit celebrarà a Madrid. Com va passar en les eleccions de desembre, Iglesias i Oltra compartiran escenari –també amb Colau–, però amb una diferència important, i és que per al 20-D l'acte se celebrava a València i era part de la campanya de la llavors candidatura anomenada 'És el moment' i en aquesta ocasió Oltra es perdrà el tancament de la campanya de 'A la valenciana' per donar suport a Unidos Podemos.

Arreu l'Estat, Podem intenta visibilitzar que Mónica Oltra és de les seves malgrat que la vicepresidenta valenciana milita en Compromís. Tant és així que Oltra apareix en el cartell electoral d'Unidos Podemos i és l'única juntament amb Colau que hi apareix que ni és membre de Podem ni es presenta a aquestes eleccions.

Cartell d'Unidos Podemos que inclou a Mónica Oltra.

L'ús de la imatge de Mónica Oltra per part de Podem té una altra lectura, i és que la direcció estatal del partit compta poc amb els seus dirigents valencians, molt menys coneguts òbviament que la coportaveu de Compromís. Així, ni el secretari general de Podem al País Valencià, Antonio Montiel, ni la cara visible del partit en la coalició electoral valenciana, Àngela Ballester, compartiran escenari amb Iglesias tret del pròxim dia 17, a Alacant.

Només el temps determinarà si aquesta estratègia de Pablo Iglesias és bona per a ell però dolenta per al seu partit al País Valencià. I és que si bé el suport d'Oltra el pot ajudar a arribar a la Moncloa, d'alguna manera Podem li està retornant el favor potenciant la seva imatge pública i beneficiant la coalició valenciana. Amb tot, no cal oblidar que Mónica Oltra és de Compromís, que malgrat poder ser un aliat polític, ara com ara, segueix sent un rival a les urnes de Podem al País Valencià.

stats