Yolanda Díaz serà vicepresidenta tercera i mantindrà la cartera de Treball

Calviño passarà a ser vicepresidenta segona

3 min
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, en una intervenció al Congrés

MadridYolanda Díaz serà la nova vicepresidenta tercera del govern espanyol i mantindrà la cartera de Treball quan l'actual vicepresident segon, Pablo Iglesias, abandoni l'executiu per ser el candidat de Podem a les eleccions regionals de Madrid, el 4 de maig. Segons fonts governamentals citades per EFE, el partit lila hauria acceptat perdre la segona vicepresidència a canvi de mantenir la cartera de Treball, una de les que té més pes polític i social.

Era la condició que havia posat a última hora Pedro Sánchez a Iglesias: si Díaz continuava com a ministra de Treball, Podem havia de cedir la segona presidència per evitar que Díaz se situés en l'organigrama governamental per damunt de la vicepresidenta tercera i titular d'Economia, Nadia Calviño. Al sector del PSOE del govern espanyol no li agradava la idea de que Yolanda Díaz, amb punts de vista que sovint topen amb els de Calviño, acumulés tant de poder a l'executiu. Amb aquest acord entre Podem i el PSOE, Calviño passarà a ocupar la segona vicepresidència.

El líder de Podem anunciava per sorpresa aquest dilluns que dimitia com a ministre per presentar-se a les eleccions de la Comunitat de Madrid per assegurar-se que el partit lila tingui representació a l'Assamblea de Madrid. La seva renúncia, de la qual els altres membres del govern central se'n van assabentar poc abans de fer-se pública, obligarà Sánchez a fer algun retoc a l'executiu, que en principi es limitarà als canvis de vicepresidències i a la incorporació a l'executiu de la secretària d'estat per a l'Agenda 2030, Ione Belarra, com a ministra de Drets Socials en substitució d'Iglesias.

Aquest migdia, fonts de la Moncloa havien assegurat que encara quedaven "detalls per tancar" sobre la remodelació del govern espanyol i cap membre del govern havia volgut avançar si el president nomenaria Yolanda Díaz vicepresidenta segona i acceptaria que continués al capdavant de la cartera de Treball, tal com proposa Unides Podem. Fonts pròximes a Iglesias, en canvi, ho donaven per fet.

La discrepància entre Sánchez i Iglesias no era menor: Podem no volia renunciar a la segona vicepresidència, que formava part de l'acord de govern entre els dos partits. La ministra portaveu, María Jesús Montero, ja deixava entreveure que l'acord no estava tancat a primera hora de la tarda quan evitava comentar la remodelació de l'executiu. "Correspon exclusivament al president del govern" anunciar els canvis, havia dit. En principi, el traspàs de carteres no es farà fins al 20 d'abril, quan Iglesias faci efectiva la seva renúncia.

Sánchez comunicarà la remodelació "quan s'aproximi la data", ha subratllat Montero davant les preguntes insistents dels periodistes. Però la portaveu ha volgut deixar clar que la sortida del vicepresident segon no suposa un "canvi de rumb" de l'executiu de coalició i que Sánchez esgotarà la legislatura. "No té cap implicació en relació amb el full de ruta del govern espanyol. Tenim molta feina pendent", ha dit Montero, que també ha destacat la vigència de l'acord de govern entre el PSOE i Podem. De fet, fonts del partit lila han puntualitzat que el fet de que Díaz no sigui vicepresidenta segona és una qüestió formal i que l'estructura global del govern es manté intacta.

Reunió "cordial"

Sánchez i Iglesias s'han reunit "breument" aquest dimarts després del consell de ministres per abordar la situació. Segons fonts de la Moncloa, la reunió ha sigut "cordial" i els dos líders estan "d'acord" amb els canvis que s'han de fer a l'executiu, però queden algunes qüestions pendents, que no han precisat oficialment. Tot apuntava a que les discrepàncies eren per la segona vicepresidència. Altres fonts de l'executiu havien indicat que és poc probable que el president del govern modifiqui "estructures" de l'executiu, però admetien que Sánchez podria rebutjar els canvis que proposa Podem.

Dilluns, quan Iglesias va anunciar que deixava l'executiu, Díaz ja anunciava a Twitter que ocuparia una vicepresidència. Yolanda Díaz és la ministra més ben valorada pels votants de Podem i està cridada a ser el relleu d'Iglesias no només al govern espanyol, ocupant la tercera vicepresidència, sinó també com a líder del partit.

stats