La Moncloa reitera a Casado que abandoni les "excuses" per no renovar el CGPJ

El govern espanyol descarta acordar una reforma en l'elecció dels vocals, com demana el PP, per desbloquejar la situació actual

3 min
La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en roda de premsa a la Moncloa

MadridNo hi ha moviments tot i que Carlos Lesmes reclamés un acord per renovar el Consell General del Poder Judicial "les pròximes setmanes". El PP manté les seves condicions, el PSOE les qualifica "d'excuses" i creixen les veus que demanen al president del Tribunal Suprem que dimiteixi per desbloquejar la situació. "No hi ha excuses que avalin tenir bloquejat el CGPJ durant més de mil dies. S'han acabat les excuses per incomplir el mandat constitucional", ha afirmat amb rotunditat la portaveu de l'executiu de l'Estat, Isabel Rodríguez, en roda de premsa posterior al consell de ministres.

L'endemà de l'acte d'obertura de l'any judicial, Pablo Casado ha insistit que, perquè el PP s'avingui a negociar, cal que el PSOE es comprometi per escrit a reformar la llei orgànica del poder judicial en el sentit que els vocals provinents de la carrera judicial siguin escollits pels mateixos jutges i magistrats, i no a les Corts. És el que la setmana passada ja va exposar el secretari general del partit, Teodoro García Egea, en roda de premsa des de la seu del carrer Génova. Cal que es registri una proposició al Congrés i que els socialistes la tirin endavant, perquè el PP no es creu la paraula de l'executiu. "No ens en fiem", ha dit Casado, informa Mireia Esteve.

Aquest dilluns la ministra de Justícia, Pilar Llop, va rebutjar aquesta fórmula, i aquest dimarts Rodríguez ja no ha volgut entrar en el debat. S'ha limitat a responsabilitzar el PP de la situació. "El bloqueig és insostenible i no és anònim. Només hi ha un partit que està bloquejant la renovació dels òrgans constitucionals i és el PP i el senyor Casado", ha remarcat. La Moncloa també descarta que el president, Pedro Sánchez, hagi de trucar al líder de l'oposició. "Ningú ha de rebre cap trucada per complir la Constitució", ha indicat la ministra portaveu.

L'escenari actual apunta a un bloqueig permanent al qual algunes formacions hi veuen una solució alternativa: la dimissió de Lesmes. Així ho va expressar la portaveu de Podem, Isa Serra, en una entrevista a Europa Press divendres passat, i aquest dimarts s'hi ha sumat el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, i el del PDECat, Ferran Bel. Però el president del CGPJ no va fer cap gest en aquest sentit dilluns i va passar la pilota a les formacions polítiques.

Les crítiques als indults

Si el to és dur contra Casado, el govern espanyol prefereix mantenir un perfil baix contra Lesmes, que en el seu discurs de dilluns no es va estalviar retrets contra l'executiu per l'argumentació donada per concedir els indults als polítics independentistes. Rodríguez s'ha limitat a dir que "hi ha separació de poders", que el govern la "respecta" i que "acata" les decisions judicials. En privat, fonts de la Moncloa tampoc han volgut anar més enllà.

Fora del terreny judicial, el govern espanyol continua sense donar detalls de la reunió de la taula de diàleg amb la Generalitat de la setmana vinent. La Moncloa manté el compromís de celebrar-la tal com es va pactar, però Rodríguez ha assegurat que la data concreta depèn de les "agendes" de tots els integrants. "S'està treballant perquè sigui la setmana vinent i crec que podrà ser", han indicat fonts governamentals, que atribueixen les dificultats a les diferències que mantenen Esquerra i Junts sobre la trobada.

La presència de Sánchez continua sent una incògnita que Rodríguez no ha volgut revelar i que va lligada als temes que s'hi tractin. En l'anterior reunió es va pactar que la presència dels presidents estava condicionada a ratificar acords o bé a la importància de la cita. Des de Catalunya s'interpreta que es dona aquesta segona causa i ERC ha reiterat els últims dies que no entendria que el president espanyol no hi acudís, per bé que Oriol Junqueras ha restat importància a la hipotètica absència. Per a la Moncloa, que el president Pere Aragonès hi assisteixi "no necessàriament" obliga Sánchez a ser-hi.

stats