Política 13/12/2013

Boicot de la premsa a la Moncloa per la falta de transparència informativa

Tots els periodistes pregunten durant la roda de premsa del consell de ministres per què s'ha trencat el pacte sobre la metodologia per preguntar a Rajoy

Ara
1 min
La sala de premsa de la Moncloa, avui després del consell de ministres / EFE

MadridLa vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, no ha tingut aquest divendres una roda de premsa còmoda, tot el contrari. Quasi tots els periodistes que han preguntat durant la roda de premsa posterior al consell de ministres li han demanat explicacions, com a ministra portaveu, per haver trencat un pacte amb la premsa de més de deu anys de vigència sobre la metodologia que cal emprar a l'hora d'interpel·lar el president del govern quan compareix amb un dirigent internacional.

Sáenz de Santamaría, amb menys control de la situació que de costum, ha insinuat que hi havia periodistes que preferien un altre sistema de preguntes. "Ja veurem si el sistema funciona. Jo seguiré confiant en la professionalitat dels periodistes", ha assegurat per intentar sortir del pas.

La Moncloa va trencar aquest dijous un pacte amb la premsa, de més de 10 anys de vigència, que establia que en les compareixences públiques del president espanyol amb un alt mandatari internacional els periodistes consensuaven entre tots dues preguntes per fer-les al cap del govern espanyol i qui les feia. Ahir, dia en el qual Mariano Rajoy sortia en roda de premsa amb el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, el gabinet de comunicació del govern popular va imposar que els periodistes no poguessin seguir amb aquesta tradició. Va fer apuntar en una llista els professionals de la informació que volien preguntar i, entre ells, la secretària d'estat de Comunicació, Carmen Martínez Castro, va triar els que farien les preguntes, casualment mitjans afins.

stats