Política 13/04/2020

MÉS i altres formacions demanen investigar la Casa Reial al Senat

El senador autonòmic Vicenç Vidal, del grup Esquerra Confederal, ha registrat la petició juntament amb representants d'ERC, JxCat i EH Bildu

Ara Balears
2 min
El rei Joan Carles, en una imatge d'arxiu / EFE

PalmaEl senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha registrat a través del grup Esquerra Confederal una petició per crear una comissió d'investigació sobre la Casa Reial que "permeti posar llum sobre la trama relacionada amb les presumptes il·legalitats comeses" per membres de la institució, segons ha explicat el partit sobiranista en un comunicat.

Vidal ha explicat que l'objectiu és "esclarir" la suposada existència d'estructures opaques en què hauria participat el rei emèrit Joan Carles I per adjudicar contractes comercials, així com el presumpte blanqueig de capitals, a més de la possible existència de comptes irregulars de membres de la reialesa espanyola a paradisos fiscals.

El senador ha considerat que en un moment de "crisi social sistèmica" que impactarà greument entre molts treballadors de tot l'Estat, el rei emèrit haurà de tenir un comportament modèlic. També ha criticat la "vergonyosa" actitud del PSOE i el PP perquè han bloquejat tres vegades que s'investiguin els negocis de la monarquia.

Cal recordar que el diari britànic The Sunday Telegraph va revelar que el monarca és el segon beneficiari d'un fons offshore de quasi 65 milions d’euros que el rei emèrit, Joan Carles I, hauria rebut com a regal de l’Aràbia Saudita mentre era al tron. Aquesta informació va suposar la primera vegada que es vinculava Felip VI a la suposada fortuna del seu pare en paradisos fiscals.

Joan Carles I va donar a la mallorquina Marta Gayá, que va ser amiga íntima del monarca, fins a dos milions d'euros entre el 2011 i el 2012. Els testaferros del rei emèrit d'Espanya varen utilitzar el mateix compte corrent des d'on també es varen transferir 65 milions d'euros a Corinna Sayn Wittgenstein l'any 2012, segons va informar Okdiario.

stats