Política 17/05/2018

El ministre Zoido demana “combatre” el turisme de gatera i promet més policia

El titular d'Interior ha assistit a la presentació d'un pla per a la seguretat a les destinacions turístiques a s'Arenal

Jaume Ribas
2 min
El ministre Zoido saluda el comandant general de l'Exèrcit de Terra a Balears a l'arribada a l'acte. / Comandància General

S'ArenalEl ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha visitat aquest dijous s'Arenal de Palma per assistir a la presentació del Pla Turisme Segur a l'hotel Barceló Occidental. El ministre ha destacat “l'enorme quantitat” de turistes que visiten les Illes Balears i la “concentració” que això produeix. A més, ha evitat referir-se al turisme de gatera, que és habitual en zones com la Platja de Palma, però ha afirmat que “s'ha de venir a gaudir, però també a respectar” i que “s'ha de combatre” aquest tipus de turisme.

El Pla Turisme Segur contempla un reforç a les plantilles de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional durant els mesos d'estiu, de juliol a setembre. Tanmateix, Zoido no ha donat dades concretes de com es concretaria aquest augment de personal “per motius de seguretat”. El pla s'elabora i presenta cada any d'ençà de 2011; enguany se n'ha fet la presentació pública a Mallorca, després que l'any passat el Ministeri ho fes a les Canàries.

Segons ha explicat el ministre Zoido, el reforç de les plantilles a les Balears serà “important”, tot i que no l'ha especificat per “no donar pistes als delinqüents”. Així mateix, el Ministeri aposta per la seguretat del turisme, ja que, ha dit, “és la principal fortalesa d'Espanya respecte d'altres destinacions mediterrànies”.

Juan Manuel Zoido també ha explicat que nou de les 25 oficines que hi ha en tot l'Estat per a l'atenció de turistes estrangers per part dels cossos de seguretat són a les Illes Balears i ha recordat que el Ministeri va posar en marxa una aplicació mòbil perquè els visitants puguin denunciar delictes en diferents idiomes.

A l'acte d'avui, hi han assistit la portaveu del govern espanyol a les Balears, Maria Salom, el president i la portaveu del PP de les Balears, Biel Company i Marga Prohens, la consellera d'Hisenda i Funció Pública, Catalina Cladera, i la diputada socialista Bel Oliver.

La delegada del govern, Maria Salom, ha assegurat que les Balears “són tractades amb especial estima i esforç per part del govern d'Espanya en matèria de seguretat” i ha destacat la “bona col·laboració” entre els diferents cossos de seguretat i les policies locals dels municipis més turístics de les Illes.

De la seva banda, el director general de Turisme del govern espanyol, Manuel Butler, ha afirmat que tant la delinqüència comuna com el terrorisme són elements que “apunten directament al turisme” i ha defensat que “la seguretat és un valor intangible essencial en la nostra marca turística”.

“El relat sobre ETA és el que és”

En respondre les preguntes de la premsa, el ministre de l'Interior ha assegurat que els cossos de seguretat continuaran cercant “els terroristes d'ETA amb causes pendents”, tot i la dissolució de la banda. A més, ha dit que “el govern mantindrà més que mai el compromís amb els familiars i les persones que més directament han patit el dolor d'ETA” i ha aprofitat per “rebutjar amb contundència” el grup de treball conjunt que proposen els governs basc i navarrès, perquè, ha afirmat, suposaria “blanquejar” la història d'ETA. “El relat és el que és i només n'hi ha un”, ha conclòs.

La carta de Podem

Podem Illes Balears ha difós una carta adreçada al ministre, la qual “lamentablement no li han pogut donar en persona”. En la missiva, el partit es lamentava que el ministre no hagi atès una desena de manifestants de Jusapol que l'esperaven a l'entrada de l'hotel on s'ha dut a terme l'acte per reivindicar la igualtat de salaris i condicions laborals de tots els cossos de seguretat. A més, Podem ha recordat que “avui mig centenar de policies sol·licitaven destinació fora d'Eivissa pels elevats costs de l'habitatge com a principal motiu”, ja que això, afirmen, “diu molt de l'interès del senyor Zoido per qui treballa als nostres cossos de seguretat”.

stats