Política 11/01/2019

Els militants no votaran en les primàries del PSIB

A cap municipi no hi haurà més d’un candidat

J. R.
2 min

PalmaEl PSIB organitza unes primàries en què es preveu que no s’emeti ni un sol vot. Els socialistes les han convocades en tots els municipis de més de 20.000 habitants i en els consells insulars de Mallorca, Menorca i Eivissa. A més, ja varen fer fa uns mesos l’elecció de l’aspirant a presidir el Govern, que serà Francina Armengol. A diferència de Podem o MÉS, al PSIB les primàries serveixen per elegir només el cap de llista, mentre que la resta de la llista l’elaboren els òrgans del partit.

Tanmateix, aquells aspirants a candidats que en l’anterior mandat ja hagin estat batles o presidents són automàticament confirmats sense necessitat de votar-los. Això converteix en caps de llista els presidents dels consells insulars d’Eivissa i Menorca, Vicent Torres i Susana Mora, i un bon grapat de batles dels 12 municipis de les Illes Balears amb més de 20.000 habitants.

El batle de Calvià, Alfonso Rodríguez; el batle d’Eivissa, Rafel Ruiz; el batle d’Inca, Virgilio Moreno; el batle de Llucmajor, Gori Estarellas, i el batle de Sant Josep de sa Talaia, Josep Marí, repetiran tots ells com a candidats als seus municipis sense necessitat d’haver-se de sotmetre a l’escrutini dels militants. El Partit Socialista ha confirmat que tots ells tenen intenció d’aspirar a la reelecció. L’única excepció és el batle del municipi eivissenc de Sant Antoni de Portmany, Josep Tur, que ha expressat la seva voluntat de no repetir com a candidat.

Pau i disciplina

A més d’aquestes confirmacions, que serien les més òbvies, hi ha tot un seguit de proves més de la disciplina i la pau interna que regnen al PSIB. En cas que només hi hagi un sol candidat a liderar la llista en una institució en la qual cal fer primàries, aquesta persona és automàticament confirmada sense la necessitat de votar. Després que divendres finalitzàs el termini de presentació de candidatures, es confirma que és el que passarà a la nova candidata a la presidència del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i a l’aspirant a batle de Palma, José Hila.

Aquest principi d’un sol candidat sense competència que anul·li de facto les primàries competitives s’imposarà a tots els municipis i institucions on els socialistes tenien pensat votar. En aquest grup d’institucions en què el PSIB tampoc no farà primàries, tot i que no hi governa o que no les presideix, hi trobaríem ajuntaments com els de Manacor, Santa Eulària des Riu, Marratxí, Maó i Ciutadella, entre d’altres. En conjunt, dels 12 municipis i 3 consells insulars en els quals els socialistes havien dit que farien primàries, resulta que no en faran en absolutament cap i que en tots confirmaran l’únic candidat que s’hi presenti.

stats