QÜESTIÓ DE CONFIANÇA
Política 25/09/2016

La militància de la CUP avala el sí a Puigdemont

El consell polític insisteix en el RUI però no clarifica el suport als pressupostos

Laia Vicens
3 min
La diputada de la CUP Anna Gabriel va anunciar que  la CUP donaria suport a Puigdemont.  El ple és aquest dimecres.

BarcelonaA quatre dies que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, se sotmeti a la qüestió de confiança, la militància de la CUP va aprovar ahir que els 10 diputats votin a favor del líder de l’executiu dijous. Es tracta d’un pas previsible, ja que la diputada Anna Gabriel havia avançat a principis de setembre que el vot de la CUP seria un sí, després que la formació debatés durant l’estiu aquest suport. “No veiem cap motiu per fer acabar aquesta legislatura de ruptura”, insisteixen fonts de la CUP. Fins i tot, diuen, en el cas que el president de la Generalitat no anunciés un referèndum unilateral d’independència (RUI) abans de l’estiu com a mecanisme per culminar el procés.

En una reunió ordinària del consell polític i el grup d’acció parlamentària -el màxim òrgan polític i de control entre assemblees-, la CUP també va ratificar per una àmplia majoria -hi va haver abstencions i vots en contra- el referèndum d’autodeterminació com el mecanisme triat per culminar el procés independentista. I és en aquest punt que, malgrat haver assegurat el seu suport anticipat a Puigdemont, la CUP torna a marcar perfil i insisteix en la necessitat d’aquesta via per enllestir el procés, convençuts que no hi ha una altra proposta que generi més consens. El RUI l’avalen, de moment, Demòcrates de Catalunya, l’ANC i ERC. Puigdemont no el veu amb mals ulls, però diversos dirigents del PDC, entre ells Artur Mas, hi són contraris.

Superat l’escull de la qüestió de confiança, que el president de la Generalitat va anunciar quan la CUP va vetar els pressupostos per a aquest any, tots els focus se centren ara en el debat de política general de la setmana vinent i, sobretot, en la negociació pels pressupostos. I aquí la CUP, de moment, no anuncia cap compromís. En un comunicat fet públic ahir, els cupaires van assegurar que la reunió va servir per “marcar les bases” de cara al debat parlamentari, sense concretar-ne el contingut, i per seguir treballant “l’estratègia dels pressupostos”. De fet, la CUP sempre ha desvinculat el vot a la qüestió de confiança de la negociació dels comptes. Per als cupaires, és “inútil” donar suport a uns pressupostos que no garanteixin la ruptura abans de l’estiu de l’any que ve. Per això, insisteixen que abans de comprometre’s a aprovar-los -en tot cas ho decidiran les assemblees-, volen escoltar la proposta de Puigdemont en relació al tram final del procés, que el president detallarà dimecres. De moment, doncs, la CUP aborda les converses sobre els comptes des d’un plantejament més polític que no pas econòmic, com ja va passar en la negociació fallida per als pressupostos del 2016. L’equip negociador actual està format pels diputats Eulàlia Reguant i Benet Salellas i el membre del secretariat Ricard Torné, que forma part del grup de sobirania econòmica de la formació.

Discreció per afavorir l’entesa

Els avenços que es vagin produint en aquestes trobades setmanals amb el departament d’Economia es posaran en coneixement de les bases, però la intenció és que les converses avancin amb total discreció per afavorir un clima d’entesa. Fonts coneixedores de les negociacions recalquen que els cupaires han demanat no fer una “batalla mediàtica” de les negociacions que queden pendents.

El consell polític d’ahir també va servir, en aquest sentit, per acordar un calendari de reunions i rondes d’assemblees per “continuar definint, validant i compartint col·lectivament” l’estratègia en relació als pressupostos. En aquesta línia, la nova direcció de la CUP vol evitar una votació a cara o creu com les que es van produir en el debat de la investidura i dels pressupostos, per evitar tensionar les bases però també per crear un ambient de debat i reflexió més profund.

stats