Política 12/11/2020

17 milions: això és el que queda de les inversions estatals a les Illes sense comptar ports i aeroports

Els pressupostos del govern espanyol destinen aquests doblers a projectes com obres de conservació del litoral o la seu del Sistema d'Observació Costanera

MARIA lLULL
3 min
La ministra d'Hisenda Maria Jesús Montero

PalmaLes Balears tindran el 2021 17,1 milions d'euros d'inversions estatals sense comptar els ports i aeroports. El gruix d'aquests recursos es destinarà als aeroports, amb 139 milions d'euros, i els ports, amb 45,5 milions. Cal recordar que les Illes ja són les terceres per la coa a rebre inversions i que projectes com el tramvia de Palma i l'ampliació del metro fins al Parc Bit dependran de l'arribada de fons europeus o de l'executiu de Pedro Sánchez per poder-se dur a terme, segons va reconèixer aquest dimecres el conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, davant del Parlament.

I què es farà l'any que ve amb poc més de 17 milions d'euros? Es tiraran endavant projectes com la seu del Sistema d'Observació Costanera o es faran obres de conservació del litoral. Per àrees, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic serà el que faci més inversions, amb 3,2 milions d'euros, lluny dels 7,5 que va invertir a les Illes l'any passat. En aquest apartat, hi ha 2,8 milions d'euros previstos per invertir en el litoral, 1,3 dels quals seran per a obres de conservació.

Les inversions del Ministeri de Ciència i Innovació seran de 3 milions d'euros, els quals s'invertiran en la nova seu del Sistema d'Observació Costanera de les Balears. Pel que fa al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, el gruix de les inversions, 2,4 milions d'euros, s'invertirà en la rehabilitació del Baluard del Príncep –com ja s'ha dit, no es destina cap partida ni al tramvia ni al metro en aquesta àrea, ni tampoc al tren. D'altra banda, la Direcció General de la Policia del Ministeri d'Interior ha previst invertir 1,3 milions d'euros en diverses obres a les Illes.

A partir d'aquí, cap ministeri arriba ni tan sols a un milió d'euros en inversions, llevat del de Justícia, perquè en aquest apartat s'inclou poc més d'un milió d'euros per a la nova seu dels jutjats de Manacor que no figuren en la distribució per comunitats autònomes. A banda d'això, s'invertiran 71.000 euros en els d'Eivissa.

Per acabar la llista, els pressupostos preveuen que el Ministeri d'Hisenda inverteixi 406.000 euros en les Illes, que serviran per cobrar equipament i mobiliari; les inversions del de Cultura i Esports sumaran 200.000 euros –380.000 menys que el 2020–, els quals es repartiran entre el Museu Arqueològic d'Eivissa i el Museu de Menorca; el Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica invertirà 80.000 euros en parcs i jardins; Defensa destinarà poc més de 6.000 euros a obres en edificis i instal·lacions, i zero és la xifra que figura en l'apartat del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, que l'any passat va invertir a les Illes 68.000 euros. D'altra banda, el Museu Militar del castell de Sant Carles rebrà 30.000 euros i en el de Menorca s'hi invertiran 74.000 euros.

184,5 milions per a ports i aeroports

Els ports i aeroports de les Balears rebran 184,5 dels 201 milions d'euros de les inversions de l'Estat. Segons s'explicita en els pressupostos estatals, Enaire invertirà 139 milions en els aeroports de les Balears –el 2020 n'hi va dedicar 90. Quasi 46 milions es destinaran a la seguretat de Son Sant Joan i 22 milions d'euros seran per a la millora de les instal·lacions. Cal recordar que Aena –empresa pública que depèn d'Enaire– va plantejar fer obres en aquesta infraestructura en previsió de l'increment de viatgers, encara que va haver de reformular el projecte a causa de l'oposició del Govern. A les tasques de manteniment s'hi destinaran 14 milions d'euros.

Pel que fa a l'aeroport d'Eivissa, l'Estat gastarà 2,1 milions d'euros a ampliar la plataforma on estacionen els avions, i 1,6 milions s'invertiran en seguretat. A Menorca, es destinaran 4,4 milions d'euros a aquesta àrea.

L'Estat destinarà 45,5 milions d'euros als ports de les Illes l'any que ve, 3 dels quals seran per a expropiacions i adquisició de terrenys. També hi haurà poc més de 3 milions d'euros per a actuacions en matèria ambiental i de sostenibilitat.

stats