Govern espanyol

Les mesures de la Moncloa per estalviar energia: l’aire condicionat a 27 graus i la calefacció a 19

El govern espanyol aprovarà dilluns que ve un paquet per a l'eficiència energètica per al sector privat

2 min
factura llum recurs

MadridEl president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest divendres una sèrie de mesures que aprovarà el consell de ministres de la setmana que ve i propostes que el govern espanyol té previst posar sobre la taula de la Unió Europea tornant de vacances.

Reforma de la llum

De cara al setembre, Sánchez tornarà a plantejar a la Unió Europea una reforma del mercat elèctric per desacoblar el preu del gas del de l’electricitat. La iniciativa ja la va posar sobre la taula la tardor de l’any passat, però la Comissió Europea no la veia amb bons ulls. Ara bé, arran de la guerra a Ucraïna, al juny la Comissió va obrir-se a valorar de nou la proposta.

Topall al CO2

Espanya també proposarà a la Unió Europea un topall al preu de les emissions de CO2, és a dir, el preu que paga Europa pel que contamina. Cotitzen en referència al mercat de futurs i per això no han deixat d’augmentar. La seva limitació es preveu més complicada perquè la idea de “pagar per contaminar” busca desincentivar l’ús de combustibles fòssils.

Paquet d’estalvi energètic

Dilluns el govern espanyol aprovarà un paquet de mesures urgents per a l’eficiència i l’estalvi energètic. Les mesures són fruit del compromís adoptat amb Brussel·les de reduir fins a un 7% el consum de gas, recalquen des del ministeri de Transició Ecològica, i expliquen que són el “pas previ” al pla de contingència que el ministeri està elaborant de cara a l’hivern. Les mesures aniran encaminades a traslladar al sector privat el que al maig el govern ja va aprovar per a l’administració pública i contenia mesures com limitar l’aire condicionat a 27 ºC i la calefacció a 19. De fet, segons informa Europa Press, el govern instarà a oficines, empreses i transports a limitar la temperatura a aquests graus.

Prevenció d’incendis

El consell de ministres de la setmana que ve també aprovarà un decret de cooperació entre administracions en la prevenció i extinció d’incendis. La normativa ha de servir per “enfortir” les capacitats de totes les administracions en les tasques de prevenció i extinció d’incendis. “Els plans de prevenció han de durar 12 mesos”, va remarcar Pedro Sánchez.

stats