Política 11/09/2019

MÉS reclama la "sobirania fiscal" per posar fi a "l'asfíxia econòmica" balear

Els ecosobiranistes reivindiquen una Agència Tributària pròpia

Ara Balears
1 min
El diputat de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, en una imatge d'arxiu

PalmaEl portaveu de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha defensat aquest dimecres la sobirania fiscal de les Balears com l'única via per posar fi a "l'asfíxia econòmica" a la qual Madrid sotmet les Illes Balears.

"La relació amb l'Estat ha de canviar sí o sí per garantir una Agència Tributària pròpia amb capacitat plena i competències", ha reclamat Ferrà. Segons els ecosobiranistes, si aquesta proposta s'hagués posat en marxa abans, s'hauria evitat "el despropòsit actual".

Ferrà ha recordat que les Balears continuen sense règim fiscal especial i un millor sistema de finançament. A més, ara s'hi afegeix el deute de 177 milions d'euros, 99 dels quals corresponen a la bestreta del sistema de finançament i 78 milions són de la mensualitat pendent de la liquidació de l'IVA del 2017.

El diputat ecosobiranista ha considerat que tot seria diferent si l'IVA es gestionàs des de les Balears, competència que permetria "un equilibri entre despesa i tributació".

Per altra banda, Ferrà ha censurat que l'Autoritat Portuària de les Balears invertirà 116 milions "per atreure més creuers", que seran deficitaris ambientalment i econòmicament". El diputat ha recordat que els creuers varen deixar "un saldo negatiu de 95.000 euros a l'Autoritat Portuària" l'any passat.

"Madrid continua decidint on i com inverteix els nostres recursos sense tenir en compte les necessitats reals de les Balears. Tenim pendents millores en infraestructures bàsiques com la xarxa ferroviària i, en canvi, l'Estat prefereix invertir en altres infraestructures, les quals volem racionalitzar", ha criticat. Ferrà ha insistit a reclamar "més control sobre els ports i aeroports", dues de les principals infraestructures econòmiques de les Illes.

stats