Política 27/06/2022

Més per Menorca preguntarà a Armengol per les polítiques d'habitatge

Insisteixen a regular els preus del lloguer dels habitatges en mercats tensionats

Iván Martín
2 min
Josep Castells és diputat de Més per Menorca.

MAÓEl diputat de Més per Menorca Josep Castells insistirà aquest dimarts al Parlament en la crisi d'habitatge que pateixen els ciutadans de les Illes Balears i interrogarà la presidenta Armengol sobre aquesta qüestió. En concret, li demanarà si considera que la política d'habitatge del Govern està donant els resultats esperats. A principi d'any, la formació econacionalista va anunciar que centraria les seves iniciatives al Parlament a combatre un dels problemes principals i més urgents als quals s'enfronten els ciutadans de les Illes: les dificultats per accedir a un habitatge digne.

D'una banda, Més per Menorca ha cridat l'atenció en diverses ocasions sobre la dificultat que representa per a les Illes la compra de segones residències per part de ciutadans no residents a les Balears i amb un poder adquisitiu més alt que els illencs, que fa pujar els preus de l'habitatge de manera desorbitada. És per això que el mes de març Més va presentar una moció al Parlament per combatre aquesta problemàtica. Si bé la iniciativa incloïa altres punts d'interès que es van rebutjar, els menorquinistes van aconseguir que s'aprovàs constituir un grup de feina per elaborar un informe en què s'hauran d'analitzar les normes que impedeixen limitar la compra de segones residències per part de no residents a les Balears i proposar alternatives per modificar-les. De la mateixa manera, la moció obliga a estudiar els casos i les experiències que existeixen en l'àmbit europeu i internacional en aquesta matèria, i a extreure'n les conclusions aplicables a la problemàtica de les Balears.

D'altra banda, i abans que acabi la legislatura, s'haurà debatut i votat una de les propostes estrella de Més per Menorca en aquest àmbit: la llei per permetre a les comunitats autònomes regular els preus del lloguer dels habitatges en mercats tensionats. Per fer-ho possible, el Parlament ja està tramitant la modificació de la Llei d'arrendaments urbans (LAU), que, quan sigui aprovada, s'haurà d'enviar al Congrés dels Diputats per al debat i aprovació definitiva. Finalment, la preocupació per les dificultats en l'accés a l'habitatge s'ha reflectit de manera transversal en les esmenes que han fet a moltes altres lleis. Així, a la nova llei de turisme va presentar una esmena perquè els hotelers haguessin de garantir un habitatge als treballadors que venen de fora, mentre que a la nova llei de joventut s'han presentat esmenes per afavorir l'emancipació juvenil.

stats