Política 17/09/2021

MÉS proposa restringir la compra d'habitatges a no residents i prohibir els incentius als estrangers

Podem exigeix el desenvolupament reglamentari de la Llei d'habitatge abans que acabi aquesta legislatura

ARA Balears
2 min
MÉS per Mallorca reclama que l'Estat traspassi la gestió de l'Ingrés Mínim Vital.

PalmaMÉS per Mallorca ha registrat aquest divendres una bateria de propostes encaminades a implementar diferents polítiques públiques. Entre les 18 iniciatives impulsades, la formació pretén aconseguir el suport del Parlament per instar el govern espanyol a impulsar mesures efectives per garantir que el dret a l'habitatge sigui un dret subjectiu fonamental. La proposta inclou aprovar un marc normatiu estatal que reguli els lloguers abusius així com la restricció de vendes d'habitatges a no residents. A més, se sol·licita la derogació de la normativa que incentiva amb la residència temporal la compra d'habitatges superiors a 500.000 euros per part d'estrangers.

D'altra banda, durant el Debat de Política General el portaveu de MÉS, Miquel Ensenyat, va deixar clara "l'aposta ferma per un canvi de model". Així, els ecosobiranistes insten el Govern a presentar abans d'acabar el primer període de sessions del 2022 una proposta de modificació de la Llei de turisme de les Balears. L'objectiu, segons MÉS, és continuar lluitant contra el turisme d'excessos i actualitzar els criteris de qualitat dels establiments turístics.

En el marc d'aquest canvi de model, les propostes de MÉS assenyalen la "necessitat de disposar de la sobirania suficient per posar límits i controlar la mobilitat externa a l'Arxipèlag". Reclamen a l'Estat l'aturada de totes les obres d'ampliació de l'aeroport de Palma i insten el govern espanyol a traspassar les competències en matèria d'ordenació del trànsit aeri amb destinació i origen a les Illes.

Entre les propostes plantejades en el marc de la millora de l'autogovern per poder incrementar la protecció social, MÉS proposa que l'Estat traspassi la gestió de l'Ingrés Mínim Vital. A més, demanen que s'incrementin les aportacions per finançar el Sistema d'Autonomia i Atenció a la Dependència per tal d'assolir el 50% d'aportació que li pertoca d'acord amb la llei que ho regula.

Llei d'habitatge

El portaveu d'Unides Podem al Parlament, Alejandro López, ha presentat aquest divendres en roda de premsa les propostes de resolució de la formació, derivades del Debat de Política General de la Comunitat Autònoma. López ha explicat que "la nostra línia vermella per aquesta legislatura a les Balears és el desenvolupament reglamentari de la Llei d'habitatge. Ho tenim molt clar, si volem que hi hagi habitatges accessibles per a treballadors s'ha d'acabar el reglament abans que acabi la legislatura".

El portaveu del partit morat ha subratllat que "a les Balears, un dels grans problemes que tenim, no sols d'aquesta legislatura sinó que s'arrossega des de fa dècades, és l'accés a l'habitatge". En aquest sentit, ha recordat que manca legislació estatal en matèria de regulació dels lloguers i habitatge en general.

stats