Política 05/05/2022

MÉS per Mallorca i el PP alerten del perill que el centre de control aeri es traslladi fora de Palma

Els ecosobiranistes denuncien la falta de seguretat dels treballadors per l'ampliació de l'aeroport

2 min
El diputat de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, i el senador ecosobiranista, Vicenç Vidal

PalmaMÉS per Mallorca i el PP balear han alertat aquest dijous del perill que, amb l'ampliació de l'aeroport de Palma, es traslladi el seu centre de control fora de les Illes. "Com que l'ampliació posa en dificultats el centre de control, és més fàcil que es desplaci a altres províncies, de manera que es podrien perdre els 340 llocs de feina d'Enaire, en un moment en què l'Estat està descentralitzant grans infraestructures", ha lamentat el senador ecosobiranista per designació autonòmica, Vicenç Vidal.

Els populars han exigit "garanties" de la continuïtat del centre de control. "Celebram que Enaire asseguri que ara per ara no està entre els seus plans el trasllat i que reconegui la importància estratègica d'aquesta instal·lació", ha afirmat el diputat del PP Miquel Jerez. "Es troba a faltar, però, un compromís a llarg termini atesa la rellevància d'aquesta instal·lació per a les Balears", ha afegit.

Els dos partits sostenen que la ubicació del centre de control a Palma permet a la Comunitat controlar la connectivitat amb l'arxipèlag i gestionar els vols interilles. "Tenim sobirania absoluta pel control de la comunicació entre illes. El fet que el centre es dugui a un altre territori ens lleva aquesta sobirania, que garanteix la cohesió de les Balears", ha exposat Vidal.

Falta de seguretat

MÉS per Mallorca, després de reunir-se amb el comitè d'empresa d'Enaire, ha traslladat la preocupació per "la falta de seguretat dels treballadors" a causa de l'ampliació de Son Sant Joan. "La torre i el centre de control queden encaixonats, es redueixen els terrenys on està ubicat el centre o queden aïllats dins l'aeroport, cosa que provoca problemes de desplaçament dels treballadors dins la infraestructura", ha destacat el diputat ecosobiranista Josep Ferrà. "A més, s'augmenta el temps de resposta davant incidències en la torre i el centre de control", ha continuat.

En aquest sentit, el PP ja ha presentat una bateria de preguntes en el Congrés dels Diputats sobre el tema, i ha lamentat "la falta de compromís del govern estatal" en les seves respostes. MÉS per Mallorca ha anunciat que, a través del senador Vidal, ha fet el mateix en el Senat "perquè el Ministeri, Aena i Enaire donin explicacions". A més, presentaran mocions al Parlament balear i a la Cambra Alta, "i donarem suport públic al manifest del comitè d'empresa perquè es posicionin tots els partits polítics". "No pot ser que es prioritzin els usos comercials davant la seguretat de les persones que empram l'aeroport", ha subratllat Vidal.

stats