Política 08/11/2019

Medi Ambient rep només el 10% dels doblers de l’ecotaxa

El departament dirigit per Miquel Mir s’ocuparà de 19 projectes finançats amb un total de 10,5 milions provinents d’aquest impost

Carles Tudurí Borràs
4 min
Medi Ambient rep només el 10% dels doblers de l’ecotaxa

PalmaLa Conselleria de Medi Ambient rebrà el 2020 només un 10% dels quasi 105 milions d’euros que el Govern balear ha recaptat a través de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) i que ha distribuït en 68 projectes presentats per distints departaments de l’Executiu, l’Ajuntament de Palma i els consells insulars. Medi Ambient, doncs, gestionarà 19 d’aquestes iniciatives, amb un total de prop de 10,5 milions d’euros.

L’impost es va idear per compensar els efectes negatius del turisme sobre el territori, i en l’actualitat la recaptació es distribueix entre un total de sis línies d’actuació, la primera de les quals és la protecció, preservació, modernització i recuperació del medi natural, agrari i marí. Les altres línies fan referència a la millora turística, la recuperació del patrimoni cultural, la recerca científica i l’impuls de l’ocupació i de l’habitatge.

Per conselleries, la més beneficiada en el repartiment per al 2020 ha estat la de Mobilitat i Habitatge, amb 37,6 milions, seguida d’Educació i Universitat, amb 15. Després se situa Medi Ambient, seguida de prop per Agricultura, Pesca i Alimentació, amb 10 milions; Model Econòmic, Turisme i Treball, amb 8,6, i Presidència, amb 8,4. Ja a la coa del repartiment trobam Transició Energètica i Sector Productiu, amb 4,1 milions; Afers Socials, amb 1,6; Salut, amb 1,4, i Administracions Públiques i Hisenda, cada una amb poc menys d’un milió.

Així, les conselleries del Govern sumen 99,6 milions en projectes, mentre que els consells en reben 4,5 milions. El de Mallorca rebrà 1,5 milions per a tres projectes: integració paisatgística d’elements patrimonials, restauració d’orgues històrics i promoció de l’artesania i el producte local sostenible. El de Menorca rebrà 750.000 euros per al desenvolupament de l’ecoturisme, mentre que el d’Eivissa en percebrà 1,1 per a tres projectes: la rehabilitació de sa Caleta, equipaments temporals per als serveis d’emergència i dotació del parc central de bombers. A Formentera n’hi arriba un milió per a la construcció d’un centre d’esports nàutics. L’Ajuntament de Palma rebrà 780.000 euros per a dos projectes: la reordenació del parc del velòdrom (80.000 euros) i corredors verds de connexió entre la Platja de Palma i Sant Jordi (700.000).

Projectes de Medi Ambient

Pel que fa a les 19 iniciatives gestionades per Medi Ambient, en destaquen dues per la seva quantia: l’impuls de l’economia social i circular, que rebrà 1,5 milions, i la recuperació de la llera i adequació de la ribera del torrent Gros. Tres projectes més de gran dimensió són el de control d’espècies invasores a les Pitiüses, que està dotat amb 853.461 euros; el projecte de restauració del patrimoni històric i cultural del castell de Cabrera, amb 859.105 euros, i les obres de finalització de l’emissari de Ciutadella nord, amb 736.837 euros.

Diversos projectes fan referència al subministrament i tractament d’aigües, com els relatius a les dessaladores de Migjorn Gran, Formentera, Ciutadella i Palma, la millora de la xarxa de sanejament de Ciutadella i les actuacions destinades a millorar punts conflictius de la xarxa hidrològica d’Eivissa. Altres estan relacionats amb la gestió mediambiental, com l’ús de noves tecnologies aplicades a la modelització forestal, el tractament del combustible vegetal, l’estabilització de marges i la creació d’una plataforma de ciència ciutadana per uns boscos més verds.

De major pressupost són els projectes de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, entre els quals destaca l’ampliació de la línia de metro de la UIB, que rebrà l’any que ve 10 milions d’euros. La resta de projectes són vuit promocions d’habitatges, que tenen un pressupost que oscil·la entre els 742.000 euros per a una promoció de cinc pisos a Palma i els 7,8 milions destinats a una altra de 42 pisos a Son Servera. Mitjançant aquesta línia també es faran promocions d’habitatge social a Vilafranca, Manacor, Eivissa i es Fornells. Palma s’endú la major part del pressupost amb tres promocions que sumen 59 habitatges i quasi 10 milions d’euros.

Educació i Universitat gestionarà igualment projectes de grans dimensions, sobretot el de la reforma de la Sala Augusta de Maó, que es convertirà en el conservatori de música de Menorca i que està dotat amb 6,9 milions. També cal tenir en compte la construcció del nou centre integrat de formació professional d’hoteleria i turisme a Ciutadella i l’ampliació de l’IES Isidor Macabich per impartir cicles formatius de cuina i restauració a Eivissa. D’entre les altres iniciatives, són remarcables els 7 milions que Presidència destinarà a la Caixa de Música, la seu de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears. Agricultura també gestionarà diverses actuacions destacades, com el projecte de relleu generacional per la preservació i modernització del medi agrari, amb 3 milions; el de conservació del paisatge agrari, amb 3,2, i el de cooperació i innovació, amb 2 milions.

EL REPARTIMENT DELS FONS DE L’ITS POSA ENTREBANCS ALS PRESSUPOSTOS

La distribució dels projectes que es faran amb els fons de l’ITS dificultarà l’aprovació dels comptes del Govern per al 2020. No només l’oposició ha criticat la decisió de l’Executiu, sinó que també ho ha fet MÉS per Menorca, amb dos diputats. Està igualment en joc el vot de la representant de Gent per Formentera, Sílvia Tur, i el del diputat d’Esquerra Unida, Pablo Jiménez, integrat en el grup de Podem, però amb llibertat de vot. Armengol compta segur amb els 28 vots dels diputats del PSIB, MÉS per Mallorca i Podem, però en necessita 30 per tirar endavant els comptes.

stats