Política 11/04/2018

Les medalles i els retrets pel 75% de descompte

MÉS per Menorca i el PP han creuat declaracions per atribuir-se el mèrit de la moció aprovada per unanimitat al Senat

Jaume Ribas
2 min
Primer vol interilles d'Air Europa enlairant-se a Son Sant Joan aquest dematí. / I. BUJ

PalmaEl Senat ha aprovat per unanimitat aquest dimecres una moció que insta el govern espanyol a aplicar el descompte del 75% als vols entre les Illes Balears i la Península. El que s'ha aprovat és una iniciativa de MÉS per Menorca, presentada a través del grup d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que ha estat posteriorment negociada amb el Partit Popular.

El portaveu de MÉS per Menorca al Parlament balear, Nel Martí, ha dit que la senadora menorquina del PP, Joana Pons, "agafi tot el protagonisme", però ha recordat que la proposta era seva i que el que ara cal "és que el PP compleixi el mandat unànime del Senat".

La portaveu del PP, Margalida Prohens, en canvi, ha dit que l'aprovació per unanimitat havia estat possible gràcies a la transacció amb el PP i ha convidat totes les forces a aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat.

Així doncs, un i altre partit han coincidit a mostrar-se "satisfets" de l'acord adoptat pel Senat, però alhora s'han volgut atribuir el mèrit i han acusat l'adversari de voler-se penjar medalles. De la mateixa manera, els portaveus de MÉS per Mallorca, Podem i Ciutadans també han fet pública la seva opinió a favor d'aplicar aquesta bonificació al transport entre les Illes i els territoris peninsulars de l'Estat.

Els socialistes volen blindar el 75% al REB

Per la seva part, el portaveu del PSIB, Andreu Alcover, ha demanat al Partit Popular que desvinculi la qüestió del 75% de descompte de l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat. Segons Alcover, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, podria aplicar el 75% a través d'un decret llei encara que el govern central no pogués dur endavant els comptes.

De fet, per a Alcover, "el 75% és una qüestió de REB i no de pressupostos". El REB és el Règim Especial per a les Illes Balears, una mena de conveni que estan negociant els executius central i autonòmic per prendre mesures que compensin els costos de la insularitat, que s'hauria d'aprovar de manera imminent i que inclouria bonificacions com l'ampliació del descompte per viatjar a la Península.

stats