Política 27/06/2013

Mas estendrà la mà a Rajoy abans d'acabar el juliol per negociar una consulta que veu "relativament urgent"

El president destaca que la unitat exhibida amb el Pacte Nacional pel Dret a Decidir demostra que darrere el procés hi ha una majoria no només política, sinó també de la societat civil

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, es dóna de termini fins a finals de juliol per remetre una carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per informar-lo de la constitució del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. En la carta –ha explicat aquest dijous Mas abans de participar en un acte sobre regions europees al Palau de la Generalitat– pensa estendre-li la mà per negociar i intentar acordar una consulta que considera "necessària i relativament urgent". Mas ha destacat que, en l'acte de constitució del Pacte pel Dret a Decidir, es va posar de manifest que darrere el procés per consultar el poble català sobre el seu futur col·lectiu hi ha una majoria no només política, sinó també un molt ampli suport de la societat civil i del teixit associatiu.

Mas no ha volgut concretar quan pensa enviar la missiva a Rajoy, però ha deixat entreveure que es pot fer més enllà d'aquesta setmana. La seva intenció és remetre la carta a la Moncloa abans que acabi l'actual període de sessions al Parlament, és a dir, abans de les vacances d'agost. Mas ha recordat que en la seva trobada privada amb Rajoy, el mes de març, ja li va traslladar la seva voluntat de convocar una consulta d'autodeterminació en aquesta legislatura. Però ara, aprofitant l'embranzida del Pacte pel Dret a Decidir, "solemnitzarà" la petició d'un referèndum amb un escrit oficial adreçat al president del govern espanyol.

Mas ha exercit d'amfitrió en l'acte de presentació de la declaració final de l'assemblea de la Comissió Intermediterrània, al Palau de la Generalitat. La Comissió Intermediterrània, que Catalunya presideix des de l'octubre del 2012 i fins a l'any que ve, és una de les sis comissions geogràfiques constituïdes sobre la base de les diverses conques marítimes, en el marc de la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes d'Europa, un organisme que ha signat un acord de col·laboració amb la Unió pel Mediterrani (UpM). Les regions marítimes del sud d'Europa, per tant, podran coordinar-se amb la UpM per tirar endavant projectes de cooperació en camps com ara les pimes, l'aigua i medi ambient, la recerca, els transports o les energies renovables. Justament el vicepresident de la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes i president de la Toscana, Enrico Rossi, ha proposat la creació d'un fons de garantia per donar cobertura a les pimes europees que vulguin invertir en la ribera sud del Mediterrani.

La UpM respectarà tota decisió democràtica

El secretari general de la UpM, el marroquí Fathallah Sijilmassi, preguntat per quina seria la reacció de la seva organització davant un eventual procés d'independència de Catalunya, ha puntualitzat que aquesta qüestió queda fora de l'abast de la seva entitat intergovernamental però, en tot cas, "respectarem totes les decisions que es prenguin democràticament".

stats