Política 30/07/2019

Martí March: "Volem evitar els centres gueto"

El conseller d'Educació ha presentat el nou decret d'admissió d'alumnes, que té per objectiu una escolarització més equilibrada

Maria Fuster
2 min
Martí March: "Volem evitar els centres guetos"

PalmaEl nou decret d'admissió d'alumnes, que previsiblement s'aprovarà al consell de govern aquest divendres, s'aplicarà durant el proper procés d'escolarització 2020-2021 i cerca aconseguir una escolarització més equilibrada. "Volem evitar els centres gueto", ha assegurat el conseller d'Educació, Martí March, qui ha destacat la feina feta durant la passada legislatura a Manacor, Inca i sa Pobla, en aquest sentit. I des de la Conselleria s'assegura que un objectiu d'aquesta legislatura és aconseguir una escolarització més equilibrada a Palma.

March ha destacat que el decret estableix una reserva de places per a l'alumnat amb necessitats educatives especials NESE, fins al final dels períodes de preinscripció i matrícula, tant ordinària com extraordinària. A quart d'Educació Infantil el centre ha de reservar 4 i 5 places a cada grup per a aquests alumnes i 5 i 7 a la resta de nivells.

El director general de Planificació, Ordenació i Centres Antoni Morante ha destacat que "Balears és l'única comunitat que té augment de població escolar, sobretot per l'arribada d'alumnes estrangers o d'altres comunitats. Morante també ha assenyalat que es podrà limitar aquesta reserva a centres que ja tinguin molta pressió de nins i nines NESE i que "no es podran fer ampliacions de places d'aquest tipus quan hi hagi centres educatius propers amb places vacants".

Més transparència i igualtat d'oportunitat

Els centres docents han de facilitar al pare, mare o tutor, o alumne si és major d'edat, informació sobre el seu projecte educatiu, lingüístic, el seu caràcter propi, així com el règim legal de les aportacions econòmiques, especialment del seu caràcter voluntari i no associat a l'escolarització. "Si el centre té pàgina web, haurà d'informar allà també", assegura Morante, qui recorda que els centres ni públics ni concertats poden obligar les famílies a comprar en determinats establiments material escolar i llibres ni tampoc en el mateix centre.

Revisió de la baremació per promoure l'equitat

El nou decret a la baremació assimila família monoparental a nombrosa, incorpora el criteri prioritari d'esportista d'alt nivell, augmenta la puntuació per tenir germanes, germans, pares o mares o tutors treballant al centre, també si són centres adscrits i la puntuació per residència augmenta en relació amb els anys de residència.

D'altra banda, s'ha actualitzat el llistat de malalties cròniques, que seran validades per una comissió mixta de les conselleries d'Educació i Salut. I s'incorporen també punts per a mobilització forçosa dels familiars i per tenir una situació familiar de risc social, haver estat víctima de violència masclista o per a famílies en situació de vulnerabilitat econòmica. El decret també eliminarà la possibilitat de donar punt per ser fill d'antics alumnes.

March també ha informat de la voluntat de la Conselleria d'Educació de crear un grup de feina amb la Conselleria de Mobilitat per respondre a una petició de la FAPA. La Federació de Pares i Mares d'alumnes reclama solucions per als problemes de mobilitat que poden tenir estudiants d'educació postobligatòria de la Part Forana per arribar als centres educatius. El conseller remarca que no hi ha un situació global fet pel qual es requereixen "solucions específiques segons el cas".

stats