Política 26/12/2014

Crisi, corrupció i procés sobiranista: els 3 eixos del balanç de l'any que farà avui Rajoy

El president espanyol compareixerà avui divendres després del consell de ministres i fixarà les prioritats per l'any que ve, l'últim de la legislatura

Efe
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, farà avui divendres balanç del 2014 i fixarà les seves prioritats per a l'últim any de la legislatura: avançar en la millora de l'economia, lluitar contra la corrupció i garantir la sobirania espanyola davant del procés sobiranista català.

Rajoy compareixerà davant els periodistes després de l'última reunió de l'any del consell de ministres i farà una anàlisi política i econòmica de la situació d'Espanya.

Segons fonts de l'executiu espanyol, dedicarà una atenció especial a l'evolució de la situació econòmica i exposarà una sèrie de dades per reforçar el seu discurs que la crisi ja està quedant enrere.

En aquest sentit, i sempre segons fonts de l'executiu, reiterarà la seva intenció de mantenir la política econòmica, malgrat que insistirà que queda molta feina per fer fins a aconseguir que l'atur deixi de ser la principal preocupació del govern espanyol i dels ciutadans.

En matèria de lluita anticorrupció, Rajoy garantirà que l'executiu seguirà prenent totes les mesures que consideri necessàries per fer front a aquesta xacra, i, davant la situació a Catalunya, seguirà brandant la Constitució per minimitzar el procés sobiranista.

Rajoy compareixerà després de l'últim consell de ministres de l'any, en el qual es donarà llum verda a la revaloració de les pensions un 0,25% per al 2015, i a una pujada del salari mínim interprofessional que, segons va plantejar el govern espanyol als agents socials, serà d'un 0,5%, amb la qual cosa l'import passarà dels 645,30 euros actuals a 648,52.

També s'aprovaran les mesures exposades dimarts passat pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, a les comunitats autònomes en el Consell de Política Fiscal i Financera.

Montoro va oferir nous mecanismes de finançament al 0% d'interès amb l'objectiu de garantir els serveis públics que presten les autonomies, una mesura que va ser celebrada per la majoria de les comunitats excepte Madrid, que es va mostrar radicalment en contra.

El consell de ministres també tramitarà l'avantprojecte de llei d'auditoria de comptes. Amb aquesta norma s'adapta a l'ordenament jurídic espanyol la normativa europea i es pretén incrementar la transparència i la independència dels auditors clarificant la seva funció, abast i limitacions.

stats