Política 16/09/2017

"Democràcia": milers de bascos surten al carrer en defensa del referèndum català

En la marxa de Bilbao hi han participat destacats dirigents d'EH Bildu i el PNB

Efe
2 min
Una imatge de la manifestació de Bilbao

BilbaoMilers de persones s'han manifestat aquest dissabte a Bilbao en suport al referèndum català, en una marxa a la qual han acudit destacats dirigents d'EH Bildu i del PNB, que han defensat el "dret a decidir del poble català" i han lamentat l'actitud del govern espanyol. A la manifestació, convocada per la iniciativa basca pro dret a decidir Gure Esku Dago, hi ha hagut nombrosos dirigents del PNB. Tot i que aquest partit no ha cridat els seus afiliats a participar-hi, hi ha enviat una delegació encapçalada pels presidents provincials del partit a Euskadi: Itxaso Atutxa, Joseba Egibar i José Antonio Suso. D'EH Bildu hi havia els seus líders, encapçalats per Arnaldo Otegi, i també els secretaris generals dels sindicats nacionalistes ELA (Txiki Muñoz) i LAB (Garbiñe Aranburu).

Per part del PNB, hi han anat no només els seus dirigents, sinó també els tres diputats generals (Unai Rementería, Ramiro Gonzalez i Markel Olano) i l'alcalde de Bilbao, Juan Mari Aburto. En canvi, no hi havia cap representant del govern basc, ni tampoc de Podem. La presidenta biscaïna Atutxa ha declarat que han acudit a la manifestació perquè "Catalunya és una nació i com a nació té drets polítics". "El poble català té dret a decidir en llibertat quin vol que sigui el seu futur i, per descomptat, les institucions catalanes estan absolutament legitimades a cridar el seu poble a un referèndum", ha dit. Per això "avui aquí exigim que es respecti la voluntat del poble català, de les seves decisions i de les decisions de les institucions catalanes".

L'1 d'octubre, ha afegit Atutxa, "els catalans han de poder anar a votar lliurement en el referèndum al qual el seu país i el seu govern han fet la crida. Lamentem profundament que el govern espanyol, en lloc de garantir el que el poble català està demanant en llibertat i de manera democràtica, estigui torpedinant per la força la seva decisió i la seva voluntat". "Estem pensant tots en el dia 1 d'octubre, però també en el dia 2, que perquè sigui realment democràtic és necessari que l'1 tots els catalans puguin votar en llibertat, és el seu dret, i ens tindran com a PNB el dia 1, el dia 2 i en el futur al seu costat", ha conclòs Atutxa.

Per part d'EH Bildu, la seva parlamentària basca Jasone Agirre ha comentat que "avui estem contents de veure que milers de persones omplen els carrers de Bilbao per demostrar que estan a favor de la democràcia i d'un dret tan bàsic com és el dret a decidir". "Milers de persones", ha afegit, "que a més volen denunciar l'actitud antidemocràtica de l'estat espanyol, que persegueix i amenaça els representants catalans". Per a Agirre, la manifestació d'avui "també demostra que aquí hi ha una majoria social i política, que aquí també es donen les condicions per recórrer un camí semblant al de Catalunya".

La marxa ha sortit a les 17.30 amb el lema "Democràcia" i "Votar per decidir", una pancarta que portaven, entre d'altres, els portaveus de Gure Esku Dago Ángel Oiarbide i Zelai Nikolas, i l'exrector de la Universitat basca Iñaki Goirizelaia.

stats