Política 08/12/2013

“Collons, tio, ara a sobre va i es mor el Mandela”

Polèmica a la República Txeca pel diàleg sobre el funeral de Mandela entre el primer ministre i els ministres de Defensa i Finances, captat per un micròfon obert

Efe
2 min

PragaNou cas d'un micròfon obert que juga una mala passada als polítics. Els micròfons de la cadena de televisió pública txeca CT24 van captar divendres al Parlament un diàleg gens diplomàtic sobre el funeral del líder sud-africà Nelson Mandela entre el primer ministre, Jirí Rusnok, i els seus ministres de Defensa i de Finances. El diàleg ha causat una enorme polèmica al país.

Sense adonar-se que els micròfons estaven connectats, Rusnok es va queixar de forma molt vulgar de la seva atapeïda agenda, en la qual ara havia sorgit l'imprevist: el funeral de l'expresident sud-africà. "Collons, tio, ara a sobre va i es mor el Mandela", assenyala Rusnok. El ministre de Defensa, Vlastimil Picek, contesta: "Collons, i qui hi anirà?". "Espero que hi vagi el president. Collons, tio, se'm posen els pèls de punta només de pensar-hi", diu Rusnok.

"Collons, a mi em fa pànic haver-hi d'anar. No em ve gens de gust. I, collons, si això està a la quinta forca. I hi hauré d'anar en línia regular o en una altra?", diu el primer ministre. "No, home, en un vol especial", contesta el titular de Defensa. "Collons, i qui ho paga això?", pregunta el primer ministre. "Jo", respon Picek.

Més endavant, Rusnok es mostra confiat que la República Txeca sigui representada per Zeman, que es troba convalescent d'una caiguda i usa crosses. "Em vols dir com pujarà les escales de l'avió?", li demana Picek al primer ministre. "No ho sé", respon Rusnok. En aquest punt se suma a la conversa el titular de Finances, Jan Fischer: "Això és una estupidesa. A més, tio, ens muntarà un escàndol". Rusnok respon: "Segur que no vola. Estem fotuts".

Disculpes

Hores després de l'incident, Jirí Rusnok va demanar disculpes per la seva forma de parlar en un missatge de text enviat a l'agència de notícies txeca CTK. "No va ser apropiat expressar-se així en relació amb la mort de Nelson Mandela. Lamento haver-ho fet", assenyala Rusnok.

El primer ministre ha dit a través del seu portaveu que Mandela "sempre serà un dels grans del segle XX". I ha afegit: "La seva mort és una pèrdua per a tots els que van saber el preu dels drets humans (la llibertat) i la necessitat del seu acatament al món".

stats