ELECCIONS MUNICIPALS
Política 17/08/2018

La majoria de les coalicions repetiran i n’hi pot haver de noves

MÉS per Palma cerca nous socis i Esquerra Oberta de Calvià podria ampliar l’entesa a Podem

Jaume Ribas / Kike Oñate
7 min
La majoria de les coalicions repetiran i n’hi pot haver de noves

PalmaLes coalicions preelectorals són un acord entre dues o més forces polítiques per presentar-se juntes a les eleccions, en una sola candidatura. Aquesta fórmula s’ha fet servir a les eleccions municipals arreu de Mallorca. La majoria de les que obtingueren representació -i fins i tot batlies- el 2015 repetiran a les eleccions del 2019. En altres, les tensions entre els socis fan que el futur sigui, de moment, incert. I en alguns llocs, com ara Palma, els partits que es presentaren el 2015 podrien obtenir socis nous.

Palma

Noguera podria trobar aliats, però no hi ha res confirmat

El batle de Palma, Toni Noguera, de MÉS, podria trobar aliats per concórrer a les properes eleccions i intentar repetir com a inquilí de Cort.

MÉS per Palma va aprovar en una assemblea fa dos mesos obrir converses amb altres forces polítiques i socials per fer una llista “al més plural possible”. MÉS, especialment a Palma, ja s’ha entès amb alguns partits, com per exemple PACMA, en ocasions puntuals. En aquest cas, caldrà estar atent a tres forces polítiques més, a part dels ‘fitxatges’ de la societat civil que puguin fer els ecosobiranistes. MÉS podria entendre’s amb Esquerra Unida, que no té assemblea a Palma tot i que sí que hi té militància i que té pensat constituir-la en poc temps; Esquerra Republicana, amb qui es podria subscriure un acord marc per a tot Mallorca; i amb la CUP, que té el seu únic nucli a les Balears a Palma, tot i que alguns activistes anticapitalistes han fet dures crítiques a l’actual consistori.

Calvià

Esquerra Oberta vol créixer, però Podem ‘imposa’ condicions

La coalició d’Esquerra Oberta de Calvià (EOC) es va presentar l’any 2015 amb l’objectiu “d’aglutinar l’esquerra municipal prioritzant els assumptes locals per sobre de les sigles”. Varen obtenir dos regidors de 25 en un ajuntament caracteritzat per un fort bipartidisme de majories que s’han anat alternant entre el PSIB i el PP.

Després d’una legislatura a l’oposició donant suport als socialistes, EO considera que la coalició és “útil i responsable”, i, per aquesta raó, amb vista a les eleccions del 2019, volen repetir la fórmula d’una marca unitària convidant altres persones a integrar-s’hi. EO ha negociat amb la marca municipal de Podem Sí Se Puede Calvià, però aquests volen que les seves sigles no desapareguin, ja que consideren que atès que foren el tercer partit més votat a les generals són més coneguts. La coalició critica que el cercle de Podem digués fa quatre anys que no eren importants les sigles, però ara els diuen que sí que hi volen figurar. També troben injust que una coalició que ha treballat durant una legislatura i que ara convida una altra formació a sumar-s’hi,‘imposi’ aquestes condicions.

MÉS per Calvià va proposar que la manera d’elegir els candidats fos a través d’unes primàries, però els seus socis d’Esquerra Unida i Podem ho han rebutjat.

Son Servera

Una nova Esquerra Oberta que negocia positivament amb Podem

MÉS, Esquerra Unida i Independents s’entenen molt bé i per això volen ajuntar-se sota el nom d’EO, una marca que comença a popularitzar-se a Mallorca juntament amb Bunyola i Calvià. La coalició convida tothom que vulgui a unir-s’hi.

Com en el cas calvianer, els estatuts de Podem diuen que han de sortir les seves sigles, però a la resta dels partits no. Així mateix, ja es mantenen converses amb Podem que valoren com a positives.

Bunyola

EOB es consolida i treballa molt bé amb el PSIB

La coalició bunyolina d’Esquerra Oberta obtingué cinc regidors l’any 2015 i aconseguí la majoria absoluta formant equip de govern amb els dos representants socialistes. D’aquesta manera, es varen interrompre dues legislatures del Partit Popular amb el suport de l’Associació Veïnal Independent de Bunyola (AVI).

Esquerra Oberta és una agrupació d’electors nascuda l’any 2010, formada pel PSM, Entesa, Esquerra, EU, IV, un grup provinent dels Independents de Bunyola i també altres persones que no pertanyien a cap partit. El batle, Andreu Bujosa, qui fou elegit mitjançant unes primàries, valora molt positivament el Pacte perquè “cadascú ha sabut fer la seva feina i hem demostrat que es pot treballar en un Ajuntament sense que es noti que hi ha dos partits diferents.” En aquest sentit, l’agrupació d’electors aspira a poder governar amb majoria absoluta però si han de tornar a treballar amb el suport del PSIB no hi posaran cap problema.

Pollença

March i Junts Avançam podrien repetir

La coalició Junts Avançam, que aplegava en una sola candidatura MÉS, el PSIB, Esquerra i un grup de candidats independents liderats per Miquel Àngel March, que va ser el cap de llista, es va presentar a les eleccions municipals de Pollença l’any 2015.

L’entesa ha estat bona durant tot el mandat i sembla que tant els partits membres de l’entesa com els candidats independents i March, el batle, voldran repetir i tornar a presentar-se junts el 2019.

Sa Pobla

El batle d’Independents vol repetir, però El Pi té altres plans

La coalició entre Independents per sa Pobla (IxSP) i El Pi, liderada per Biel Ferragut, d’Independents, va aconseguir la batlia després de les eleccions del 2015 gràcies a un pacte amb MÉS i el PSIB.

El batle assegura que vol repetir com a candidat i no se n’amaga: ho explica a tothom qui li demana i fins i tot ho va anar a contar a Ràdio Sa Pobla. El Pi, en canvi, té altres plans. Ha renovat la seva junta i el nou president, Llorenç Gelabert, exmilitant del Partit Popular fins no fa gaires mesos, exhibeix un perfil tan institucional i ‘batlable’ com pot, tot i que ni tan sols és regidor.

Independents parla de la possibilitat certa que les discrepàncies per qui ha d’encapçalar la llista trenquin la coalició, que no obstant això ha funcionat relativament bé com a equip de govern, juntament amb MÉS i el Partit Socialista.

D’ençà que Ferragut va obtenir la batlia de sa Pobla, el batle ha mantingut una relació estreta amb El Pi: ha anat als congressos i a les rodes de premsa amb batles dels regionalistes i s’ha comportat, pràcticament, com un batle d’El Pi. Tanmateix, sembla que això no ha estat suficient i que les negociacions per reeditar l’entesa IxSP-El Pi amb vista al 2019 seran dures.

Santa Margalida

Independents i el PSIB volen sumar per tercera vegada

El 2011 es presentava a Santa Margalida la coalició preelectoral de les dues forces d’esquerres del municipi: el PSIB i Independents, que més tard s’incorporaren a MÉS, tot i que han mantingut la seva marca. Les dues forces, que governaren entre el 2011 i el 2015 i que actualment estan a l’oposició, tenen signat un protocol que defineix la seva relació.

Cada cop que hi ha eleccions, ocupa el primer lloc de la llista el membre d’un partit diferent: el 2011 el cap de llista fou Miquel Cifre (PSIB), el 2015 fou Toni Reus (Independents) i el 2019 tocarà a un altre socialista. L’actual secretari general dels socialistes margalidans és el regidor Xisco Bergas, i en principi és qui té més números de ser el cap de cartell de Suma pel Canvi.

Manacor i Vilafranca

MÉS-Esquerra es podria estendre al municipi veí

La coalició entre MÉS i Esquerra Republicana va dur Miquel Oliver a ser el candidat més votat i el batle de Manacor durant uns 100 dies, abans que una moció de censura l’obligàs a passar a l’oposició. L’entesa ha funcionat bé durant aquests més de tres anys de govern i d’oposició, i tot indica que es repetirà.

A Vilafranca, en canvi, la situació és diferent i més complicada. El municipi fou l’únic lloc on ERC va acudir separada de MÉS als comicis el 2015. Ho va fer amb una coalició amb Independents, mentre que MÉS ho va fer sol. Tanmateix, aquesta situació s’arreglarà abans de les properes eleccions, sobretot si les dues forces sobiranistes signen un acord marc per a tota l’illa.

Santanyí

Alternativa manté converses amb El Pi

La segona força política més votada el 2015 va ser Alternativa, un partit que reuneix diferents sensibilitats de l’entorn de Podem, Esquerra, MÉS i EU.

El consistori està governant pel Partit Popular d’ençà que hi va haver les primeres eleccions de la democràcia. Per aquest motiu, Alternativa negocia amb El Pi per signar algun tipus d’acord, però encara no saben amb quina fórmula. “L’objectiu és fer fora el PP”, explica el regidor Manel del Río. Cap al mes de setembre faran públic el resultat d’aquest debat entre formacions, a més, encara que no n’han parlat, no descarten conversar amb el PSIB en un futur.

Ses Salines

Endavant, la coalició que va deixar fora la dreta

Com és sabut, aquest indret del sud s’ha caracteritzat per una forta hegemonia de les dretes, però la coalició Endavant Ses Salines, amb el suport d’El Pi, va possibilitar un govern progressista. El resultat d’aquesta legislatura es valora positivament, amb una bona comunicació entre els partits que integren la coalició: MÉS, PSIB i persones independents. A pesar d’això, el pacte de governabilitat amb El Pi no prosperà i des de l’any 2016 governen en minoria amb quatre regidors. Les perspectives de futur se centraran a mantenir la coalició i anar aglutinant més forces progressistes.

Menorca

Candidatures àmplies de l’esquerra arreu

La dinàmica política menorquina no és com la de Mallorca. Allà, MÉS no existeix als municipis i Esquerra Unida tampoc. Els militants de les dues forces participen en les candidatures municipalistes i d’esquerres que es formen a cada lloc. A sis dels vuit municipis hi ha una candidatura estrictament municipal, formada com una agrupació d’electors, que aplega totes les sensibilitats a l’esquerra del PSIB -amb l’excepció d’Alaior, on fins i tot els socialistes formen part de Junts per Lô. -Totes aquestes candidatures, com Ara Maó, Som Es Castell i Volem Sant Lluís han funcionat i previsiblement repetiran. A més, tots ells estudien l’incorporació més o menys formal de membres de Podem, que en la majoria de casos ja participen a través d’aquestes candidatures en la política local.

Eivissa i Formentera

Guanyem-Podem repetirà, però no sap com

A la Pitiüsa major, les relacions entre Podem i Guanyem, el grup format per Esquerra Unida i diversos independents, molts provinents de partits de l’esquerra sobiranista com ENE, s’han entès relativament bé, tot i que hi ha hagut algunes diferències. En principi, repetiran la coalició tant al Consell com als municipis, tot i que no al Parlament, on podem ja va preferir anar sol el 2015. El que no està clar són les condicions d’aquest pacte, que s’hauran de negociar aviat.

A Formentera no hi ha coalicions a escala insular, però GxF i el PSIB van junts a les eleccions al Parlament. En principi, GxF no necessita els vots socialistes per obtenir el diputat, però no hi ha res decidit i la relació és bona.

stats